Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчак: Дијалог приоритет и за Београд и за Приштину

Лајчак: Дијалог приоритет и за Београд и за Приштину

Специјални представник ЕУ за дијалог Беогрда и Приштине, Мирослав Лајчак каже да су током прошлонедељних посета председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Бриселу, све стране показале јасно опредељење да ће се лично састати за пар недеља и дефинисати наставак дијалога.

“Прошле недеље у Бриселу били смо јасни. Ако је до сада можда и требало, сада више није потребно да се било ко убеђује око важности наставка дијалога”, каже Лајчак.

Мирослав Лајчак је на конфереренцији “Геополитичке игре на Западном Балкану”, који је организовао италијански Институт за међународне политичке студије ( ИСПИ), поручио да дијалог Београда и Приштине не може да чека и да је тај процес “присутан у свему” што се ради када је реч о напретку.

На питање о ставу Аљбина Куртија да “дијалог није приоритет”, Лајчак оцењује да је током свог дугог дипломастког стажа научио да “приоритети бирају тебе, а не ти приоритете”.

“Дијалог је приоритет и за Београд и за Приштину. Њихова будућност је везана за напредак у европској агенди, а то иде кроз дијалог. Дијалог није нешто што може да чека и присутан је у свему”, поручио је Лајачк.

Специјални представник ЕУ за дијалог Беогрда и Приштине додаје да је нормализација односа неопходна и Београду и Приштини, али и за европску будућност региона.

“Чекање је само одлагање решања до кога мора доћи. Верујем да је решење достижно уз политичку вољу Београда и Приштине и кроз активну улогу ЕУ и земља чланица које су те које дају европску перспективу”, поручио је Лајачак.

Наглашава да не жели да спекулише о роковима за постизање коначног, свеобухватног и правноообавезујућег споразума у дијалогу Београда и Приштине, али напомиње да ће до решења доћи “онолико брзо колико су стране у процесу спремена да напредују”.

Лајчак је оценио и да су “‘нон пајепри’ и идеје, којима се као решење за дијалог Беогрда и Приштине предлаже померање гараница, опасни, да поромовишу рат и испуњење снова Милошевића и Туђамана”.

“Такве идеје су одбијене и то поготово из самог региона. План А је да Западни Балкан уђе у ЕУ и ту нема дилеме”, закључио је Лајчак.

Извор: РТС

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …