Главна / Вести / Косово и Метохија / Пролећни пољопривредни радови касне на централном Космету

Пролећни пољопривредни радови касне на централном Космету

Продужена зима и готово свакодневне падавине проузроковале су кашњење вегетације и знатно успориле пролећне пољопривредне радове у српским срединама на централном Космету.

“Хладно време је утицало на пољопривреду толико да сетва касни месец дана. Ранијих година смо кукуруз сејали почетком априла, ево сада је већ мај месец, а има пољопривредника који још увек нису посејали. Биле су неповољне временске прилике, па једино они пољопривредници који су поорали њиве у касну јесен имају какав такав резултат”, рекао је Добривоје Ристић, пољопривредник из Грачанице.

Снабдевеност репро материјалом, ђубривом и средствима за заштиту биља на овом подручју је боља него ранијих година, али су и цене веће за 10-20 процената.

“Снабдевени смо свим препаратима за заштиту биља, имамо довољно семена и ђубрива”, рекао је за РТВ Грачаница Дејан Ковачевић, агроном.

И по речима агронома стање озимних усева је задовољавајуће, а како кажу, било би још боље да није било уштеде на прихрани биља. Оно што даје разлога за оптимизам су значајне резерве влаге у земљишту, што је по речима стручњака један од предуслова доброг и квалитетног рода.

 

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …