Главна / Вести / Косово и Метохија / Милић: Погрешно је Кфор попуњавати снагама из региона

Милић: Погрешно је Кфор попуњавати снагама из региона

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић изјавила је да је тенденција Кфора на Косову да се број припадника у мисији што више повећа на рачун земаља чланица НАТО које су из региона, Хрватске, Црне Горе и Македоније.

“Мора се имати у виду да је управо у току повлачење НАТО и америчких снага из Авганистана, које је почело 1. маја, а Бајден је најавио завршетак до 1. септембра. Верујем да ће предстојећи сусрет председника Александра Вучића са генералним секретаром НАТО, који ће се изгледа десити пре самита НАТО 14. јуна, за тему имати и однос Србије са Кфором, али и однос појединих земаља чланица према неуставно трансформисаним КБС, које су почеле трансформаију у косовске одбрамбене снаге“, рекла је Милић за Косово онлајн.

Милић је реаговала на најаву хрватског министра спољних послова Гордана Грлића Радмана да ће Хрватска отворити војни камп на Косову.

Она сматра погрешном идеју да се Кфор попуњава снагама из региона по логици „неће пуцати брат на брата“, имајући у виду очигледно одсуство демократске контроле оружаних снага у већини земаља региону и потпуно арбитрарно тумачење одредаба међународног права, укључујући и Резолуцију 1244 које долази и са политичког истока и са политичког запада.

“Мислим да је у овом трентуку потребно вођство водећих земаља чланица НАТО и да Мађарска која ће добити новог главнокомандујућег Кфора добија уистину врућ кромпир“, сматра Милић.

Милић је додала да је дубоко разочарана чињеницом да “Европа очито у организованој кампањи” представља угроженим ОВК југа Србије и споменик команданту Лешију и то од стране Србије.

Она је навела да је то део исте матрице, релативизације терористичке компоненте у ОВК у сукобима на Косову, пре и после демократске транзиције у Србији.

“Чини ми се да клатно иде сувише у једну страну – Косово жртва, Србија агресор, иако је очито да је за време Ђинђићеве владе Србија управо уз помоћ НАТО, без цивилних жртава, спречила сепаратистико-терористичку побуну на југу Србије, и однос државе према споменику терористи нема никакве везе са етничким питањима“, закључила је она.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …