Главна / Друштво / Одата почаст убијеним кинеским новинарима у НАТО агресији

Одата почаст убијеним кинеским новинарима у НАТО агресији

Министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо и представници Града Београда и Удружења новинара Србије (УНС), одали су данас почаст кинеским новинарима, погинулим на данашњи дан 1999. године у НАТО агресији на СР Југославију.

Они су положили венце на месту срушене зграде кинеске амбасаде у Улици трешњиног цвета на Новом Београду.

Министарка Кисић Тепавчевић је новинарима рекла да се данас одаје почаст онима чији су животи угашени током безумља НАТО агресије.

“Кинески народ и кинески новинари билу су и у тим тешким тренуцима уз нас и за то смо им бескрајно захвални. Зато смо данас ту да им уз велико поштовање одамо почаст”, рекла је министарка.

Навела је да је Кина наш велики пријатељ који нам увек пружа безграничну подршку пред свим изазовима који се нађу пред нама.

“Права је привилегија имати таквог пријатеља као што је кинески народ”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Амбасадорка Кине Чен Бо захвалила је Влади Србије, властима Града Београд, УНС-у и свим српским пријатељима на томе што сваке године, заједно са представницима амбасаде, обнављају сећање на погинуле кинеске новинаре током НАТО бомбардовања.

“Са својим српским колегама три кинеска новинара својим животима платила су цену заштите истине, правде и праведности. Никада нећемо заборавити злочин учињен од агресора који су на најбруталнији начин погазили људска права, а у име такозване заштите и одбране људских права”, рекла је амбасадорка.

Навела је да уз помоћ Србије, на месту некадашње амабаде која је бомбардована изграђена зграда Кинеског културног центра као, како каже, нови симбол челичног пријатељства Србије и Кине.

“Она је истовремено симбол тежње наше две земље, наша два народа да победи правда, праведност и завлада светски мир. Уверена сам да ће сарадња Србије и Кине допринети изградњи бољег, лепшег света”, рекла је Чен Бо.

Венце су положили и председник УНС-а Владимир Радомировић и председница Извршног одбора УНС-а Драгана Пејовић.

У НАТО нападу на амбасаду Кине 7. маја 1999. године, у 23.45 убијени су Су Синхгу и Џу Јинг, дописници листа Гуангминг жибао, као и Шао Јунхуан, новинарка агенције Синхуа, док је 20 особа повређено.

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године откривена је спомен-плоча – симбол пријатељства два народа.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …