Главна / Вести / Косово и Метохија / У наредном периоду претрага локација, међу првима Кошаре

У наредном периоду претрага локација, међу првима Кошаре

Потенцијална гробница несталих војника на Кошарама могуће је да ће бити једна од првих локација од оних на којој српска страна инсистира, а која ће бити претражена на територији КиМ, изјавио је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић и додао да је приштинској делегацији приоритет претрага локације Кижевак код Рашке, где су настављена ископавања пре два дана.

“Приштина више не може да игнорише наше захтеве, ми нисмо хтели да се играмо реципроцитета јер се ради о жртвама, нисмо хтели да кажемо да нећемо да радимо док и они не ураде, али дошло је време да не могу ни они више да игноришу наше захтеве и очекујем да у мају, јуну приоритетне локације претражимо, прекопамо тамо где се буде могло и да имамо одговоре на наше захтеве”, каже Одаловић.

Локацију на Кошарама, каже, радне групе и експертски тимови обишли су два пута до сада, први пут 2010. године када је рађено деминирање, а други пут у новембру прошле године након што су пронађени снимци који приказују како припадници терористичке групе копају раке на тој локацији и тела убијених војника

“Нашли смо снимак који приказује како те терористичке групе копају раке и виде се тела убијених војника. Лоцирали смо отприлике приближно место и ко то може бити од несталих војника које тражимо и сада смо поновили захтев да одемо на ту локацију да претражимо”, навео је Одаловић за Тањуг говорећи о ономе што је договорено на састанку са приштинском Радном групом за нестала лица одржаном 16. априла у Београду.

Одаловић каже да се међу несталим лицима налази и један руски добровољац, као и да је на једној фотографији његово тело, са личним документима.

“Чак су и рубље извађене и са њима су се иживљавали они који су их убили. То је добровољац који је био део регуларних јединица војске Југославије, страдао је на Кошарама, тело није пронађено и видећемо да ли ћемо кроз ову претрагу доћи и до његових посмртних остатака”, каже председник Комисије за нестала лица.

На недавном састанку наша Радна група за нестала лица је инсистирала и захтевала да Приштина,која је, како каже Одаловић, у више наврата континуирано избегавала ода реализује своје обавезе,настави претрагу неколико локација.

Међу локацијама поред Кошара, као потенцијалног места сахрањивања три српска војника која се воде као нестала, је и село Дојнице,локација у близини Суве Реке Јавор, затим Баљевац, Будисавци, Лапушник где је у непосредној околини био логор.

Београдска Радна група инсистирала је и да се претражи Ливачко језеро код Гњилана јер, како наводи Одаловић, постоје информације да је један део убијених бачен у то језеро, а локација иако је претраживана, то није урађено методом која даје поуздане информације.

Када је реч о захтевима приштинске делегације за наставак претраге локације Кижевак на којој су у новембру прошле године пронађени посмртни остацОдаловић каже да очекује да ће та локација где су настављена ископавања пре два дана, бити комплетно претражена у наредне три, четири недеље.

Приштинска делегација истакла је захтеве за претраге још неких локација које су уопштене, навео је Одаловић и додао да је наша тражила конкретније информације, и да је пристала да се доведу сведоци који би ближе лоцирали евентуалну локацију гробнице код рудника Штаваљ у близини Сјенице.

На састанку је приштинска делегација споменула још једну локацију где је могуће да су сахрањене жртве, а која медији у Приштини спекулишу да се налази у околини Сурдулице, каже Одаловић и истиче спремност за претрагу свих локација за које се појави нека информација.

“Ми немамо никаква ограничења да са њима претражимо те локације и да ако се покаже да има основа да радимо ископавања и да пробамо да решимо што више случајева”, истиче.

Како каже, разговарано је и у вези око 350 тела или делова тела која се налазе у мртвачници у Приштини и проблемима са идентификацијом, а да је део проблема недостаатк крвних узорака чланова породица.

Истиче да сви заједно морају да дају одговоре на питање о чијим телима се ради, и јер породице са правом то питају.

“Ми као Радна група не можемо да дамо тај одговор, то мора да буде један много виши ниво експерата и то смо апеловали и код експерата Међународне комисије за нестала лица”, додаје.

“Мора да се уради стручна експертиза, где би била Међународна комисија за нестала лица и експерти форензичких тимова Еулекса, наши и приштински експерти и да се иде методом елиминације, односно да се утврди да ли су сва та тела везана за сукобе од 1998. до 2000”, навео је.

Прошле недеље у близини пута Косовска Митровица – Звечан претражено је муслиманско гробље као једна од потенцијалних гробница несталих са КиМ за време сукоба, а Одаловић каже да су у размени информација из архива београдске Радне групе дали информације за ту локацију.

Додаје да је прошле године у северном делу Косовске Митровице претрагама неких локација и пронађено пет посмртних остатака.

“Постојала је и информација да се и у овом делу који је сада претраживан налази још тела, јер смо нашли белешке да су неки из терористичких група донети на то гробље. Постојала су места која су била потенцијална, претражили смо, али ништа није нађено”, наводи Одаловић и додаје да ће наставити са претрагама.

Како оцењује, Приштина је сада пред озбиљним испитом јер они своје преузете обавезе нису извршили за разлику од Србије, као што не постоји ни атмосфера у Приштини за претраге потенцијалних локација.

“Ми немамо ограничења ни на једном нивоу – од полиције, суда…, а Приштина то има и они зависе од неких у привременим приштинским институцијама јер не може се на локацију без наредбе суда. То је сада за њих озбиљан тест”, наводи.

Верује и очекује да ће бити резултата и са те стране јер су у последњих пар година у питање несталих укључене и међународне институције које ће подржати Београд у том процесу.

“Сада имамо ветар у леђа, с једне стране да се отворе међународни архиви, а с друге стране притисак на Приштину. Ми више немамо притисак, код нас нема проблема, Кижевак је најбоља потврда за то”, каже Одаловић и подвлачи да ни Србији није било лако да “обнародује” измештене гробнице које су пронађене у Батајници, Петровом Селу, Перућу, Рудници.

Без обзира на то, под пуним међународним мониторингом и уз присуство приштинске стране, те локације су претражене, ексхумирана су тела, а 907 тела косовских Албанаца која су на тим локацијама пронађена, идентификована су и предата породицама, наводи председник владине Комисије за нестала лица.

Још 1.639 особе се воде као нестале са простора Косова и Метохије у периоду сукоба у јужној покрајини, а 570 њих на заједничкој листи радних група су Срби и други неалбанци.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …