Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић: Хрватско саопштење пуно апсурда и хистерије

Селаковић: Хрватско саопштење пуно апсурда и хистерије

Много је тога хистеричног и апсурдног у саопштењу Хрватског Министарства спољних и европских послова, оценио је вечерас министар спољних послова Србије Никола Селаковић и навео да онај ко Србију прозива за великосрпску агресију, у исто време прича о распоређивању своје војске на делу територије Србије.

“Неко вам прича о непоштовању граница и о нужности немењања граница, а онда оде на део териоторије ваше земље који је неко противправно отцепио и променио границе у њиховим очима. Онда дођете до апсурда да вам о логорима прича неко ко се још није суочио са својом прошлошћу и нацистичком творевином НДХ и низом логора који су у њој представљали фабрике смрти”, истакао је Селаковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Селаковић је навео да у Хрватској живи 4,36 одсто Срба, а у Србији 0,81 одсто Хрвата и подсетио да оквирна конвенција Савета Европе о правима националних мањина каже да у једној општини треба да живи између 10 и 20 одсто припадника једне мањинске заједнице би имали право на службени језик.

“У Србији је то 15 одсто када морате некоме да дате то право, али је оно најчешће дато и где има испод 15 одсто припадника једне националне мањине, док је у Хрватској потребно да у једној општини има 33,3 одсто Срба да би добили право на службени језик”, истакао је Селаковић.

Додао је да се уз све то добијени службени језик не поштује, јер се у Вуковару разбијају ћириличне табле, а у скупштини града гази статут на ћирилици.

Према његовим речима, Србија је са своје стране када је реч о поштовању права Хрвата, откупила кућу бана Јелачића и поклонила је хрватској заједници, у центру Београда дала просторије за Хрватску националну заједницу, омогућава двојезичну наставу и слично.

Упитан како ће се у ситуацији насталој после размене саопштења даље разговарати, рекао је да мора да се разговара.

“Наравно да морамо разговарати. Комуникација постоји, али не можете са једне стране да причате о тежњама за градњом добросуседских односа, а да стално провоцирате или не реагујете”, рекао је Селаковић.

Истакао је да је Хрватско ресорно министарство у саопштењу напало његову реакцију на хрватску протестну ноту због претњи одређеним припадницима руководства Хрватске нациоаналне заједнице у Војводини.

“А наш МУП је одмах ухапсио лица која су изрекла те претње и одреаговали смо пре него што су они послали протестну ноту”, навео је министар Селаковић.

Указао је да се у добре односе са суседима иде часно и са жељом да се то постигне, а не да се са једне стране прича таква прича а са друге се просипају обмане као што су оне изречене у саопштењу

Истакао је да ће у разговорима са хрватском страном морати да прича истину и да ствари не прећуткује јер то, како је рекао дугује и нашим сународницма у Хрватској, али и нашим суграђанима Хрватима у Србији.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …