Главна / Вести / Косово и Метохија / Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, а у режији Ненада Тодоровића. Представа је рађена у копродукцији Народног позоришта Приштина и Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“.

Режисер представе Ненад Тодоровић каже да је представа неколико пута одлагана због епидемиолошких мера, али да је важно да ће коначно премијерно бити одиграна и да је то оно што је најважније.

“У овој нашој “Антигони” , Софокла има само у тој “пра бази”, јер је она прављена од различитих делова, различитих Антигона, који су писали Бертолд Брехт, Жан Ануј, има и сегмената Есхиловог “Седморица против тебе”, дакле она је само иницијално Софоклова, а суштински има неколико наших сонгова које смо ми дописали и интервенисали смо доста радикално, јер смо желели да урадимо нешто што ће бити забавно и нама и гледаоцима”, казао је Тодоровић, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница.

Један од актера представе, глумац и уметнички директор позоришта “Зоран Радмиловић” из Зајечара, Милош Ђуричић каже  да је  “Антигона” један предложак, једна основа, односно груби наратив који је праћен, како би се направила један  “потпуно аутентични позоришни производ”.

“То није сама инсценација текста, већ нешто што смо ми смислили, дописали, допевалии и одсвирали. Много људи на сцени, што глумаца, што музичара, дакле један потенцијално спектакл, што ће наравно публика оценити. Желели смо да кад публика изађе, после одгледане  представе, каже : “Ух шта ово би”!?

Ђуричић истиче да је оно најбитније то што свака нова копродукција доноси неки нови квалитет.

“Када људи раде са истим колегама и истим људима годинама, некако постану мало заробљени у својим решењима, својим начинима креирања улога, али када се унесе нека свежа крв, онда долази до неких нових, чак неочекиваних резултата”, казао је Ђуричић, који истиче да се радује новој сарадњи са Народним позориштем Приштина, са којим је његово матично позориште сарађивало и у представи “Жене из Троје”.

Ђуричић је казао да је зајечарско позориште, једно од ретких у Србији, које годину дана није радило због строгих епидемиолошких мера у овом граду и да су његове колеге глумци можда и жељнији публике од свих осталих.

 

 

 

 

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …