Главна / Вести / Косово и Метохија / Фила: Недопустиво да Британац заступа српске жртве у Хагу

Фила: Недопустиво да Британац заступа српске жртве у Хагу

Адвокат Тома Фила изразио је забринутост, јер је британски адвокат Сајмон Лоз именован за заступника и српских и албанских жртава на предстојећем суђењу бившим политичким лидерима ОВК пред судом за злочине у Хагу.

“Нико није раговао на ту вест, а то је нешто што може неповољно да утиче на крајњи исход суђења Хашиму Тачију и осталима. Заправо, за њих је то повољно, јер је, нажалост познато да став Велике Британије није увек ишао нама у прилог. Неприхватљиво је да допустимо да оптужени добију блаже казне. Како један адвокат може да брани и албанске и српске жртве. На страну то што је Енглеска традиционално против Србије по тим питањима. Много косовских злочинаца је ослобођено на основу извештаја који су сачињавали бртиански стручњаци”, рекао је Фила за Косово онлајн.

Сматра да је потребно да Србија затражи да се за српске жртве именује неко од српских адвоката, који су регистровани при Трибуналу у Хагу.

“Српске жртве треба да заступа српски адвокат. Србија то треба да иницира. Све је некако препуштено судбини, није требало ни да се дозволи да енглески адвокат буде правни заступник српским жртвама. Ја сам покушао да покренем то у питање у Скупштини Србије, али безуспешно. Мислим да је јако важно да се нешто предузме по том питању”, поручио је Фила.

Британац Сајмон Лоз именован је за заступника жртава у предмету Специјализовани тужилац против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Лоза је именовала секретар Специјализованих већа Косова, наведено је на сајту тог суда за злочине бивше ОВК у Хагу.

Судија за претходни поступак одобрио је 21. априла ове године учешће деветоро лица српске и албанске националности у поступку, у статусу жртве.

“Курти инсистирањем на тужби против Србије стиче политичке унутрашње поене”

Када је реч о најави Косова да ће тужити Србију за наводни геноцид, што се између осталог налази и у програму актуелне косовске владе на челу са Аљбином Куртијем, Фила је прокоментарисао да су такве најаве, у најмању руку смешне.

“То су глупости. Курти то ради само због стицања неких поена на плану унутрашње политике. Политичка ситуација на Косову је нестабилна, никада не знате да ли ће и када ће доћи до неких нових избора, па Курти само жели да одржава неки континуитет. Он може у управљачки програм Владе да стави шта год хоће, али је питање да ли је то и релано, а такве најаве су нереалне, никада не би могле да се остваре. Прво и основно због тога што они нису држава”, оценио је Фила.

Према његовим речима, једино што можда могу да ураде, јесте евентуално да затраже од неке државе да то уради уместо њих.

“На пример, могу да траже од Хрватске, тј. да је замоле да она пружи оцену да ли је на Косову извршен геноцид, па да Хрватска поднесе тужбу, јер Косово не може да подноси тужбе пред међународним судовима”, закључио је Фила који је додао и да током свог дугогдишњег искуства као правног заступнука пред Трибуналом у Хагу, никада није покренуто питање наводног геноцида Србије на Косову.

Извор: Косово онлајн

Check Also

У српским срединама на КиМ преминуле три особе, 186 новозаражених корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији од 285 тестираних узорака регистровано 186 нових случајева …