Главна / Вести / Србија / Фабрици: ЕУ чврста у ставу да је будућност Србије у ЕУ

Фабрици: ЕУ чврста у ставу да је будућност Србије у ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручио је вечерас, на свечаном пријему поводом прославе Дана Европе, да пандемија није преусмерила фокус ЕУ са региона Западног Балкана, као и да ЕУ чврсто стоји на томе да је будућност Србије у ЕУ.

Фабрици је, на пријему којем присуствује председник Србије Александар Вучић, захвалио свима што су се окупили уочи годишњице Шуманове декларације која је настала 9. маја 1950. године, када су положени темељи оног што је ЕУ данас.

“ЕУ је проистекла из рата и холокауста, била је уништена и слаба, али је то био континент који је тежио трајном миру и другачијем моралном компасу и могућности да се изгради нова Европа”, нагласио је Фабрици.

Каже да је Шуманов предлог био једноставна и револуционаран, да кроз сарадњу и здруживање ресурса народи Европе могу да постигну мир и солидарност, тако што ће солидарност удружити и тако обезбедити просперитет.

“У протеклих седам деценија ми смо испунили ту амбицију, имамо уједињен континет са трајним миром и демократским друштивма у којима људи могу да живе достојанствено и континет који је просперитетан”, навео је он.

Истакао је ЕУ предводик глобалних промена и да се Унија заснива на неколико основних идеја које замењују конфронтацију сарадњом, а то су инклузивност и солидарност које могу да победе неједнакост.

“Толеранција и компромис су врендости, а не препреке”, поручио је Фабрици и додао да су се од глобане кризе до пандмеије показали сви ти елементи, али и то да свет у коме живимо није бајка.

“Поред свих тешкоћа, у само неколико месеци Европа је показала способност да реагује. Такође смо први пут у духу солидарности успели да финансирамо 1,7 билиона евра за економски опоравак у Европи. Централизован је механизам за набавку и дистрибуцију хитне медицинске опреме. Такође, обезбеђене су две милијарде вакцине”, рекао је онх.

Фабрици је истакао и да је ЕУ извезла у цео свет више од 200 милиона доза вакцина, од чега је скоро милион отишло у Србију, као и да ЕУ је водећа у финансирању подршке Ковакс програму за најугроженије.

“Пандемија није преусмерила наш фокус са Западним Балканом коме смо и даље недвосмислено посвећени. Драги пријатељи, ЕУ је први трговински партнер Србије и њен највећи инвеститор, извор нових радних места и партнер за стратешке инфраструктурне пројекте, али и партнер за образовање и социјани развој. ЕУ је пуноправни патнер који ради са вама да постанете део европске породице”, поручио је Фабрици.

Још пуно напорног посла остало је на том путу, али, како је рекао, будућност Србије је у ЕУ.

Фабрици је констатовао да још постоје потешкоћа у области владавине права и да је потребно нормализовати односе у дијалогу са Приштином.

“Али знамо да ће Србија имати способности да све обевезе испуни”, навео је Фабрици.

Он је истакао да је Србија заједно са ЕУ била солидарна у најразличитијим кризама и позвао на заједничку и изградњу будућности у којој, како је рекао, треба да рачунамо једини на друге.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Гашић са Боцан-Харченком о сарадњи у области унутрашњих послова

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији …