Главна / Друштво / “Антигона” по Софоклеовом тексту премијерно изведена у Дому културе у Грачаници

“Антигона” по Софоклеовом тексту премијерно изведена у Дому културе у Грачаници

Представа “Антигона”, по Софоклеовом тексту, у режији Ненада Тодоровића, премијерно је изведена у Дому културе у Грачаници. Представа је рађена у копродукцији Народног позоришта у Приштини и Народног позоришта Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” из Зајечара.
Комад „Антигона“ је један од носећих стубова античке културе који држе сигурну кућу европске цивилизације. Њен етички темељ је и корен из кога се разгранало позориште које познајемо. Побуна нејаке Антигоне против неумољивог тиранина, њен страшан крај као продукт борбе за етичка начела, љубав коју владар сматра равном издаји, биће инспирација ремек делима која ће бити написана кроз векове који нам претходе.
Ова наша „Антигона“ је настала кроз супротстављања Софоклове, Анујеве и Брехтове Антигоне, кроз Есхилову „Седморицу против Тебе“, али и кроз сонгове које смо дрско уметнули. И срушиће та амазонка суровог владара животом својим. Али доћи ће гори.
Узвишеност трагичне побуне против друштва циркуса, вапај за правдом у кловновленду, то је наша Антигона на ролеркостеру капитализма. И биће нам жао ње, мрзећемо свет који подсећа на наш. До прве следеће комедије која ће нам више пријати.
„Антигона је иритантна. Антигона нервира мушке јер их мрзи, а жене би је за главу јер их презире. Антигона силује друштво, друштво има маснице и лако доказује да је злостављано. Силна Антигона је помахнитала уседелица, а такве нема шансе да опросте ни мачки коју хране од малена. Антигона нема став, она има принцип. Она брани оца који ју је направио са својом мајком. Она брани брата који је напао њен град. Она нема морал. Она има ритуале против закона. Она каже да су деца и муж пролазни, а брат и отац незамењиви. Она је против наследника, а за наслеђе. Неспремна да поднесе жртву и не занима је шта ће бити иза ње. Она хоће да свет умре са њом, када већ није по њеном. Она нема намеру да се преда и уображена је до мере самоубиства. Она је напросто глупа толико да јој се пелопонеске мандарине смеју. Али, види врага, њена трагедија не би била кабаре да није фарса: владар против кога се бори обична је циркуска наказа“, рекао је редитељ Ненад Тодоровић.
Поред Тодоровића, који је и адаптирао Софоклеову драму, ауторску екипу чине још: сценограф Горан Стојчетовић, композитор Братислав Радовановић, костимографкиња Бојана Костадиновић, маскер Драган Смиљанић. За сценски покрет и кореографију била је задужена Исидора Станишић, док је аутор патолошких налаза др Владимир Јакшић.
У представи играју: Горица Регодић, Игор Дамњановић, Јелена Орловић, Милош Ђуричић, Бранко Бабовић, Милош Ђуричић, Небојша Ђођевић.
Чланови савета: Страхиња Бичанин, Никола Ђорђевић, Вујадин Милошевић и Милош Танасковић.
Музичари: Антон Герзина, Борис Пажин, Филип Обрадовић, Милица Божовић, Јелисавета Чивовић и Матија Чивовић.
Представу „Антигона“, након премијерног играња на Косову и Метохији, убрзо ће имати прилике да види и публика широм Србије.
Извор: Саопштење

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …