Главна / Друштво / Патријарх Порфирије: Косовски завет израз верности Срба Христу

Патријарх Порфирије: Косовски завет израз верности Срба Христу

Патријарх српски Порфирије је у интервјуу за Вечерњи лист рекао да било чије слободно, без присиле изјашњавање о било чему, било којој социјалној карактеристици, укључујући и националну припадност, не може бити упитно ни за кога, преноси Тањуг.
Говорећи о односу СПЦ и државних власти патријарх Порфирије је рекао да ће црква настојати да сарађује по европском начелу кооперативне одвојености.

Не постоји, истиче, разлог да црква и држава не сарађују на добро свих, без обзира на то како се изјашњавају.

Порфирије је нагласио да Српска црква нема никакав проблем с постојањем било које државе, наравно, ако се поштују права њених верника, посебно када ти верници чине већину становника, као што је то случај у Црној Гори.

За њега је, истиче, најбољи принцип одвојеност Цркве и државе, где свако треба да ради на свом пољу, али исто тако је, додаје, важно да сарађујемо у свему где има могућности и потребе за добро свих: Цркве, државе, грађана.

“Што су ближи и бољи односи Цркве и државе, укључујући патријарха и председника или краља, а засновани су на демократским принципима и процедурама, на пуном поштовању слободе свих, то боље за све”, навео је патријарх.

На опаску да неки, попут Светислава Басаре, редовно критикују његове изјаве о Kосову Порфирије је узвратио питањем:

“Kо може једноставно да занемари, зажмури пред чињеницом да су људи, хршћани, Срби у 21. веку протерани из својих кућа, њих више од 200.000, са својих њива, да је после 2000. године уништено, девастирано четрдесет цркава на Kосову и Метохији”.

Подсетио је да је прошлог месец било неколико напада на православне храмове на Kосову.

“Хипотетички, када би се догодило оно што се неће догодити никада, да Црква призна на насиљу створену лажну државу, би ли насиље престало или би се појачало”, упитао је.

Говореци о Kосовском завету, патријарх је рекао да је то израз Новог завета, жртвовање десетине хиљада српских витезова у косовском боју, у свему по угледу на жртву протомученика Христа за живот ближњих и за живот у вечности.

“Kосовски завет израз је верности српског народа Христу, израз потпуне вере у ускрснуће”, рекао је патријарх Порфирије.

Извор: Танјуг

Check Also

Караџић: Школа у Лапљем Селу спремно дочекује ђаке. Обележавање Светог Саве и ове године скромно

Друго полугодиште за ученике на централном Косову почело је у скалду са препорукама Министарства просвете. …