Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕУ: Шанса за договор Београда и Приштине, нема времена за губљење

ЕУ: Шанса за договор Београда и Приштине, нема времена за губљење

Шефови дипломатија ЕУ воде старатешку дебату о Западном Балкану, основа за то је незванични документ који је саставио високи представник Жосеп Борељ, сазнаје Тањуг у Бриселу.

У тзв. ”нон пејперу” о ”Појачаном ангажаману ЕУ на Западном Балкану”, у који је Тањуг имао увид, наводи се да се од Србије очекује да убрза динамизам реформи у земљи, али и да искористи шансу за постизање споразума са Косовом.

У тексту документа се оцењује да власти у Београду и Приштини тренутно имају ”јак мандат”, добијен на изборима, који би ”требало да искористе за постизање свеобухватног споразума о нормализацији”.

”Ни једна ни друга страна немају времена за губљење” наводи се у тексту. Додаје се да се у ЕУ ради на омогућавању наставка процеса преговора Београда и Приштине у Бриселу.

Приштина се позива да направи ”одлучујуће реформске напоре” као и ”напредак у дијалогу коме посредује ЕУ”, како би напредовало на свом европском путу.

Уз нагласак да је неопходно ”убрзати процес интеграције” Србије, Београд се позива да убрза реформе ”посебно у области валдавине права и управљања”, али и да ”консолидује своју геополитичку оријентацију”.

”У то треба уложити више политичког инвестирања”, наводи се у тексту.

У документу се наглашава да су интеграције Западног Балкана у ЕУ ”политички, безбедносни и економски интерес” и ”инвестиција у стабилну и просперитетну Унију”.

”Западни Балкан има јасан циљ да постане пуноправни део ЕУ и не жели да се задовољи појачаном економском, трговинском и финансијском сарадњом”, стоји у тексту. Додаје се да грађани Западног Балкна имају ”осећај дугоког разочарења” у процес проширења који, у случају Србије, долази због успоравања темпа напредовања.

ЕУ се, у закључку, позива на јединствен приступ Западном Балкану који ће све снаге усмерити ка ”једном циљу”, а то је ”рад на заједничкој будућности” и ”чврстом повезивању Западног Балкана са ЕУ”.

Извор: Тањуг

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …