Главна / Вести / Косово и Метохија / Епархија рашко-призренска због низа напада на објекте СПЦ тражи заштиту међународне заједнице

Епархија рашко-призренска због низа напада на објекте СПЦ тражи заштиту међународне заједнице

Епархија рашко-призренска данас је изразила дубоку забринутост због најновијих у низу напада на верске објекте Српске православне цркве на Kосову и Метохији.
У саопштењу Епархије рашко- призренске се подсећа да је у последњем нападу каменована црква Св. Петке у Витини, а да су на Ђурђевдан са звонаре храма Св. Апостола Петра и Павла у оближњем селу Kлокот,  непозната лица покушала  да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника. Наводи се да је у селу Партеш раније ове године украден новац и црквене драгоцености из цркве Св. Тројице.

“У заштићеној зони храма Пресвете Богородице у Липљану приликом каменовања поломљен је прозор на цркви из 14-ог века. Свештеник је пријавио инцидент полицији, међутим, реакција је изостала јер дежурни полицајци нису знали српски. О инциденту је обавештен УМНИK и међународни представници. Пре неколико дана каменована је и црква Св. Јована Kрститеља у центру града Пећи позната као „Митрополија“. Том приликом је разбијен прозор. Нападачи су ушли у црквену порту коју наводно обезбеђује полиција или су цркву гађали из оближње зграде. Свештеник који живи сам у парохијском дому поред цркве забринут је због овог инцидента пошто су ова,  као и многе друге цркве које се сада пљачкају и нападају,  биле запаљене и оскрнављене у великим албанским нередима 2004. године,  када су за два дана уништена или тешко оштећена 32 храма и потпуно уништена два манастира“, наводи се у саопштењу.

Епархија рашко призренска Српске православни цркве истиче да најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, део свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама.

“Напади на српске православне храмове на Kосову и Метохији се континуирано дешавају и највећим делом имају етничку и верску позадину,  јер су усмерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета“, каже се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска о најновијим нападима упознаће шефа Европске мисије на Kосову и шефа мисије Еулекса као и амбасадоре Kвинте али и представнике KФОР-а.

“Жалбе косовским институцијама су беспредметне,  јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које уместо да решавају проблеме становништва, економије и суочавају се са пандемијом Kовида, свакодневно нападају Србију најгорим речима и колективно оптужују српски народ па чак и нашу Цркву. Овакво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље и међународни представници морају да буду свесни да локалне власти политички манипулишу становништвом у циљу амортизовања сопствених проблема.Истовремено, притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа,  који је већ изгубио свако поверење у полицију и институције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука, као што је случај око манастира Високи Дечани“, наводи Епархија.

Од међународних представника Епархија ће затражити додатну заштиту од кршења наших основних верских и људских права.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …