Главна / Вести / Косово и Метохија / Косово транзитна рута марихуане и хероина из Албаније и Турске до Западне Европе

Косово транзитна рута марихуане и хероина из Албаније и Турске до Западне Европе

Канабис из Албаније преко Косова и Метохије путује у земље Европске уније и Турску, а из те земље опет преко Косова у западну Европу преноси се хероин, открива нови извештај мреже Глобална иницијатива против међународног организованог криминала.

“Из Албаније дрога пролази до Кукеша или Призрена, према Урошевцу и Гњилану на КиМ да би прешла у (централну) Србију, где су граничари поново плаћени великим износима евра. Још један важан пут дроге је Пећ – Рожаје према Новом Пазару”, тврде аутори извештаја.

Граница са Абанијом, такође је идентификована као подручје за прелазак хероина из Турске у земље ЕУ кроз луку Драч.

У извештају се наводи да хероин у регион долази из Турске, док у Албанију улази у Кукеш преко КиМ и одлази у Драч.

Према ауторима, друга рута хероина је Скадар одакле одлази у Црну Гору, а у неким случајевима истим путем преноси се канабис.

“Елбасан је кључно средиште размене марихуане и хероина између истока и запада, јер се налази на главном путу између албанске обале, Грчке и Северне Македоније”, наводи се у извештају.

Кокаин је такође присутан у региону, а углавном га доносе бродови који долазе у Црну Гору из лука Латинске Америке, углавном са воћем. Извештај напомиње да се повећала и производња и употреба синтетичких дрога у региону.

“Многа жаришта злочина су погранични региони између земаља, где се одвија низ криминалних активности, али тамо је, поред канабиса, мало заплене дроге или хапшења важних криминалаца, што наводи на идеју да постоји заштитни кишобран, који доноси користи и одржава статус кво”, наводи се у извештају.

У вези са опојним дрогама, количине узгоја канабиса, посебно у затвореном простору, повећане су у Северној Македонији, Србији и Босни и Херцеговини, а у Албанији мање. Већина канабиса на западном Балкану, каже се у извештају, сада одлази у Бугарску, док кокаин путује у Хрватску, Грчку, Румунију и Бугарску.

“У Албанији се канабис углавном узгаја у планинама Дукађини и Кроја, у Валони, Мемалијају, Тепељени, Ђирокастри, као и у Фјеру, Либражду, Лежу, Малакастри, Булкизи, Деволу и Лацу”, наводе аутори извештаја.

Тврде да килограм канабиса кошта између 1.200 и 1.400 евра, док је најквалитетнији хибрид вредности између 1.600 и 2.000 евра. Из Албаније се, тврде аутори, канабис бродом превози из Валоне, Фиерија, Химаре и Лежа у Италију, док шестомесечна производња албанског канабиса у Италији кошта од 1.800 од 2.000 евра по килограму. Друга рута је, према њиховим речима, од Охрида и Битоља до Грчке.

Канабис се у Грчку вози бродом, са планина или чак право са граничних прелаза возилима. Албански канабис у Грчкој је, према анкетама, десет одсто је скупљи него у Италији; од 2.000 до 2.200 евра по килограму, док се канабис узгајан у затвореном простору у Албанији креће од 2.800 до 3.200 евра по килограму.

Према извештају, део албанског канабиса одлази у Турску и земље ЕУ преко Косова.

Извор: РТС

Фото: Косовска полиција

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …