Главна / Друштво / Одлична сарадња Одељења пољопривреде општине Грачаница и пољопривредног факултета

Одлична сарадња Одељења пољопривреде општине Грачаница и пољопривредног факултета

Пољопривредни факултет приштинског универзитета са седиштем у Лешку и истурено одељење у Лапљем Селу има одличну сарадњу са  Одељењем за пољопривреду општине Грачаница.

Та сарадња се најчешће огледа у саветовању овдашњих пољопривредника, организовању едукативних предавања и организовању и спровођењу практичне наставе за студенте са тог факултета, истакли су, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница директор општинског одељења пољопривреде Драгиша Стојановић и професор на пољопривредном факултету Мирољуб Аксић.

„Наш факултет је акредитован државни факултет и то је врло значајно истаћи због будућности наших дипломираних студената, који управо захваљујући томе могу да се запосле и наставе школовање како у нашој земљи тако и било где у иностранству“, истакао је проф. Аксић и додао да на овом факултету постоје два уписна рока.

„Први уписни рок је у јуну, а други у септембру. Ми обично упишемо између 20 и 30 студената, а оно што је такође битно за све њих јесте да су сви на буџету и немају никаквих трошкова. Сви студенти добијају кредит, они са просеком изнад осам и стипендију, а у сарадњи са локалном самоуправом истакнути суденти имају могућност да остваре и право на стипендирање од стране општине Грачаница“, казао је проф. Аксић.

Драгиша Стојановић, директор Одељења за пољопривреду општине Грачаница, истакао је значај сарадње коју општинско одељење има са овом високообразовном установом.

„Захваљујући председнику општине Срђану Поповићу, који је омугућио ту сарадњу ми са Пољопривредним факултетом и свим његовим професорима имамо одличну сарадњу и сви наши пољопривредни произвођачи могу да затраже савет везан за било који проблем на њивама, а неретко професори заједно са нама излазе на терен како би нам помогли да решимо те проблеме“, истакао је Стојановић.

Стојановић и проф. Аксић сагласни су да је сарадња Пољопривредног факултета, Одељења пољопривреде општине Грачаница, Земљорадничке задруге и самих овдашњих пољопривредника веома битна и значајна за развој пољопривреде на овим просторима.

Check Also

Почело летње рачунање времена

Летње рачунање времена почело је ноћас померањем часовника за један сат унапред, са два на …