Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Београд ће наставити да инсистира на дијалогу

Петковић: Београд ће наставити да инсистира на дијалогу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и току дијалога Београда и Приштине.

Петковић је указао на ратнохушкачку и антисрпску реторику, која свакодневно долази из Приштине, и инспирише албанске екстремисте на све учесталије нападе на Србе, њихову имовину и светиње, што изазива велику забриност српског народа у покрајини, наводи се у саопштењу.

Он је посебно скренуо пажњу  на најновији напад на две повратничке куће у селу Дубрава у општини Исток. То је само један у низу, из серије етнички мотивисаних инцидената, који има за циљ застрашивање и поновно протеривање српског народа са његових вековних огњишта и имања.

Петковић је амбасадора Руске Федерације информисао о току дијалога Београда и Приштине, истакавши да је спровођење преузетих обавеза из бриселског споразума предуслов да би дошло до помака у дијалогу, а да неиспуњавање обавезе формирања Заједнице српских општина, са којом Приштина касни осам година, умањује шансе за напредак у процесу нормализације односа.

„Београд ће, поред свега, наставити да инсистира на дијалогу, јер је то једино средство за мирно решавање свих отворених питања, али ће исто тако наставити у свакој прилици да захтева имплементацију свих до сада постигнутих договора“, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је амбасадору Боцан-Харченку захвалио што Руска Федерација остаје чврсто опредељена за поштовање међународног права и принципа неповредивости територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, што је додатна потврда искреног и чврстог пријатељства наше две земље и руског и српског народа.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и амбасадор Боцан-Харченко били су сагласни по питању потребе пуног поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН, наведено је у саопштењу.

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …