Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Председник Србије Александар Вучић раније данас изјавио је да ће једна од великих сила тражити повлачење Кфора и Унмика са КиМ.

Живојин Ракочевић, аналитичар, сматра да је КФОР неопходан на овим просторима како би заштитио народ, спречио инциденте и заштитио наше културно и верско наслеђе.

“Кфор никада није рекао да ће се Српски народ свом силом вратити на своја огњишта. Али не смемо заборавити да су Амерички војници седамнаестог марта 2004 године у Чаглавици директно учествовали у одбијање масе која је кренула на нас. Ми имамо респект према КФОР-у и свакоме ко носи оружје и ко би могао да одврати нападача на нас. Имамо манастире где је неопходна заштита КФОР-а. Различити контигенти КФОР-а су имали и различите улоге на Косову и Метохији у прореклих двадесет година. Не може се поредити улога КФОР-а у пределу Призрена где је све наше уништено и улога КФОР-а на северу Косова и Метохије. КФОР је апсолутно неопходан  на овим просторима и то у деценијама које следе. Ми, сабијени у гета, двадесет година чекамо да будемо заштићени. Само у протеклих месец дана било је десетине напада на цркве, много провокација, атмосфера је лоша, а КФОР мора да подигне ниво своје видљивости  и присутности”, рекао је Ракочевић за РТВ Грачаница.

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …