Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Наставићемо да трагамо за отмичарима и да инсистирамо  на њиховом кажњавању

Канцеларија за КиМ: Наставићемо да трагамо за отмичарима и да инсистирамо  на њиховом кажњавању

Отмица рудара Жарка Спасића, која се догодила на данашњи дан 1998. године, означила је почетак масовног страдања српског цивилног становништва на Косову и Метохији, а за велику већину тих злочина до данас нико није одговарао – наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Отмичари Жарка Спасића нису пронађени и приведени правди. Ниједна од међународних организација и нико од представника привремених институција на Косову и Метохији није понудио одговоре о судбини Спасића и многих других наших сународника. Наставићемо да и од Приштине и од међународне заједнице захтевамо да судбина отетих и несталих Срба буде расветљена, јер имамо заједничку одговорност да процес помирења на Косову и Метохији темељимо на истини о злочинима и персонализовању одговорности.

Србија ће наставити да се сећа својих страдалих сународника, али и да трага за истином и правдом за отете и убијене и за њихове породице, које имају право да знају шта се десило са њиховим најмилијима. Захтевамо наставак спровођења истраге о свим несталим лицима, једнака права за све жртве, без обзира на веру и нацију.

Наставићемо да трагамо и за отмичарима, који имају име и презиме, и да инсистирамо  на њиховом кажњавању, јер заташкавање злочина је такође злочин, а од процеса расветљавања судбине несталих лица зависиће у великој мери и процес помирења у региону – каже се у саопштењу Канцеларије.

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …