Главна / Вести / Србија / Вучић: Потврђен висок ниво односа; Србија за мир и стабилност

Вучић: Потврђен висок ниво односа; Србија за мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са председником Словеније Борутом Пахором потврђен висок ниво билатералних односа, те истакао да је и словеначком колеги пренео позиције Србије по питању КиМ, те став да се то питање мора решити компромисом, кроз дијалог, јер замрзнути конфллик никада није добро решење, што се и данас веома добро види на примерима ескалације таквих конфликата.

Вучић је новинарима после састанка рекао да су кључна тема разговора били регионални процеси, пре свега предстојећи Самит “Брдо – Бриони”, те да су поред регионалних питања, разговарали и о европским интехрацијама Србије и о билатералним односима.

“Словенија од јула председава ЕУ и за нас је важна подршка Словеније на нашем ЕУ путу”, рекао је Вучић.

Он је навео да се највише разговарало о регионалним питањима, те да је Пахора упознао са позицијама и ставовима Србије по питању КиМ и целог региона.

“Верујем да је наша позиција заснована на поштовању принципа међународног права, на чврстим правним темељима. Наша позиција није лака, јасно је да по питању КиМ имамо другачије ставове, као и 22 државе чланице”, рекао је Вучић.

Он је поручио да се Србија залаже и жели да води дијалог са Приштином, под окриљем Брисела.

“Били смо спремни у мају, у јуну, увек смо спремни, јер замрзнут конфликт није добар. Видите како се заврши, на сваких пет година неко га одмрзне. То нама не треба, да оставимо конфликт будућим генерацијама, већ да направимо некакав компромис”, рекао је Вучић.

То је, истакао је, политика Србије.

“А, да ли ћемо успети не могу да гарантујем, јер је за танго потребно двоје. Видећемо шта мисли друга страна и да ли су спремни за дијалог”, рекао је Вучић.

Председник је навео и да је за Србију увек важна улога Словеније у региону Западног Балкана и да се смо се радо одазивали на позиве на Самит.

“За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности, Србија има не само добар, већ у европским окривима одличан економски напредак, високу стипу раста и од пресудног је значаја да се посветимо економским и рерофрмама у области владавине права”, рекао је Вучић.

Додао је и да се очекује шеста заједничка седница две владе.

“Имамо добре разговоре и дијалог о положају Словенаца у Србији и Срба у Словенији. Верујем да ћемо наставити дијалог”, рекао је Вучић.

За 10 година удвостручена трговинска размена Србије и Словеније

У последњих 10 година више је него удвостручена трговинска размена Србије и Словеније, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Трговинска размена са Словенијом сада је 1,166 милијарди евра, навео је Вучић.

Он је додао да се и у прва три месеца упркос корона вирусу бележи благи раст.

“То иде у добром смеру, задовољан сам, и верујем да можемо да пронађемо још заједничког што би било добро и за људе у Србији и за кљуде у Словенији”, рекао је Вучић.

Србија на европском путу, подржава здушно цео регион

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се Србија налази на европском путу и подржава све друге здушно и снажно на том путу, теда нема ништа против целовитог приступа у процесу проширења Уније.

Вучић је рекао да Србија снажно подржава отварање приступних преговора и давање кандидатуре Албанији и Северној Македонији, те да никада није имала ништа против, већ је подржавала давање визне либерализације Приштини, као и што подржава европски пут Црне Горе, Босне и Херцеговине.

„Сматрамо да је важно да бринемо сви заједно о целом региону, јер живимо заједно у овом региону, једни поред других. Немамо ништа против целовитог приступа. Наравно увек ћете имати приступ на основу напретка, али немамо ништа против да постоји значајнији геополитички приступ према Западном Балкану“, рекао је он.

На питање о односу према ЕУ, имајући у виду да Србија користи кинеске и руске вакцине у борби против пандемије, Вучић је казао да не постоје идеални односи, али да је Србија на европском путу, јер сматра да је он најбољи за нашу земљу.

Подсетио је да је Србија најпре добила Фајзер вакцине, јер је са Фајзером направљем први уговор.

Тек потом, додаје, стигле су кинеске вакцине, које смо добили у највећим количинама, а онда у приближном борју АстраЗенека и руски Спутњик В.

С тим у вези он је позвао словеначке новинаре у пратњи делегације председника Борута Пахора, ако се нису вакцинисали, да се у Србији вакцинишу.

„Ако нисте вакцинисани имате шведски сто вакцина код нас, да се вакциниште, да ми узвратимо ЕУ на подршци коју смо добили претходних година“, казао је у одговору словеначком новинару.

Пахор за геополитички приступ и брзи пријем Балкана у ЕУ

Председник Словеније Борут Пахор изјаснио се данас за геополитички приступ ЕУ у процесу проширења и брзи пријем Западног Балкана, јер само то, како је рекао, може осигурати мир, безбедност и стабилност.

Пахор је, на конференцији за штампу после сусрета са председником Србије Александром Вучићем, указао да постоје актуелно две врсте забрињавајућег умора – на једној страни умор о проширења у ЕУ, а на другој у многим земљама Западног Балкана у спровођењу реформи и паду поверења у европску перспективу.

„То није у интересу ЕУ ни грађана на Западном Балкану. Са свежом стратегијом која би истакла геополитички приступ проширења желимо да упозоримо Брисел да само брзим уласком свих земаља региона може да се задрже мир, безбедност, стабилност“, подвукао је Пахор.

Он је рекао да ће наравно неки проблеми остали, али сматра да ће бити једноставније да се реше након уласка у ЕУ.

Пахор је рекао да би нека питања, која су осетљива, билатерална, могла лакше да се реше или би постала небитна, заједничким приступањем Унији.

Изразио је наду да ће Брисел разумети поруку Словеније, која почетком идуће године председава Унију.

„Ако погледате карту Европе видите да је Западни Балкан окружен земљама ЕУ. Ако погледате апсорпцијску способност ради се само о око 10 милиона људи, што није велики изазов и проблем за ЕУ, као што би био са Турском“, нагласио је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Петкови: Седнице Скупштине Србије о КиМ за представнике опозиције биле су карневал неодговорности и простаклука

Члан председништва СНС Петар Петковић, саопштио је да је опозицији боље да не рекапитулира резултате …