Главна / Друштво / Чланови Удржења породица киднапованих и несталих изразили сумњу у окончање процеса расветљавања свих случајева

Чланови Удржења породица киднапованих и несталих изразили сумњу у окончање процеса расветљавања свих случајева

У организацији Удружења породица несталих и киднапованих у Грачаници одржан је округли сто на тему ексхумације и идентификације. Уцесници дебате најавили су да предстоји ископавање на више локација у потрази за посмртним остацима несталих на Косову и Метохији, између осталих и на Кошарама.

Процес проналажења киднапованих и несталих траје, али је чињеница да је од 2016 године број идентификација пао на једноцифрен број, по мишљењу учесника дебате округлог стола разлога за то је много, од недостатка информација, недоступност важних архива, као и несарадња надлежних институција. И поред тога чине се напори који су сада превасходно усмерени на откривању и утврђивању локација које могу бити места масовних гробница, у том смислу поред актуелне у Кижевику код Рашке у најави је ископавање на још око 20 локација на Косову и Метохији, међу којима је и претрага на локацији Кошаре.

“Кошаре нам је локација коју смо ставили као приротитет ми смо били у новембру месецу на тој локацији. Постоји једна информација која је поткрепљена и конкретним снимком који говори о томе шта се десило са једним бројем војника. Верујем да ћемо то урадити, мислим да ће то бити у наредних неколико дана”, рекао је Вељко Одаловић председник Комислије за нестала лица Владе Србије.

Чланови Удржења породица киднапованих и несталих изразили су сумњу у окончање процеса расветљавања свих случајева.

“Да ли смо сада ближе ономе чији је шта задатак, у овој ситуацији проналажења киднапованих и несталих, можда али ни цео корак”, каже Јасмина Живковић чији је отац киднапован пре 20 година.

“Тешко да ћемо ми породице сазнати неку праву истину за наше најмилије, јер дуго времена је прошло, а нико не покреће акцију да пронађу киднапере”, каже Саша Перинић  брат киднаповоног новинара Ранка Перенића.

“Не постоји политичка воља да се киднапери пронађу јер кад би се сви случајеви открили и кад би почео клупко да се одмотава тада би многи политичари били одговорни за све то. Наше мишљење је да баш из тих разлога заташкавају и прикривају ове злочине и доказе”, каже Силвана Маринковић-председник Удружења киднапованих и несталих у Грачаници.

 

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …