Главна / Друштво / “Свесрпски дечји сабор” у Београду за децу из региона и дијаспоре

“Свесрпски дечји сабор” у Београду за децу из региона и дијаспоре

„СВЕСРПСKИ ДЕЧЈИ САБОР“ постао је већ традиционална манифестација коју под покровитељством председника Србије Александра Вучића организује Градска управа града Београда – Дечји културни центар Београд, уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Том приликом у Србију долазе деца и млади из расејања желећи да упознају своју земљу порекла и њене културне тековине. Боравећи у домовима својих вршњака из Београда, деца и млади упознају Србију, српску историју и културу кроз богат културно-уметнички програм, осмишљен од стране Дечјег културног центра Београд.

Иако ове године манифестација неће моћи да се одржи у свом изворном облику, она ће наставити да негује пријатељство и спаја децу широм света кроз онлајн концерте, креативне радионице и специјалну емисију.

Деца у Србији имаће прилику да у Дечјем културном центру Београд погледају концерт народних игара Уметничког центра „Талија” у суботу, 15. маја, у 11 часова, а након тога да учествују у Радионици народних игара, Радионици калиграфије и Хорској радионици „Сви у глас”. Наредне суботе, 22. маја, од 10 часова, биће одржана Радионица примењене уметности, истраживачка акција „Забавна историја – Београд кроз векове”, Плесна радионица „Од стиха до покрета” и Ликовна радионица „Ликовна комуникација кроз орнамент“.

Учешћем у овим програмима деца ће научити основне кораке и карактеристике фолклора из различитих крајева Србије, упознаће калиграфију и свет писања и писама на нашем простору, након чега ће се опробати у писању старим алаткама, а биће у прилици и да науче песме српских савремених композитора и да чују српску народну музику. Деца и млади који више воле ликовну и примењену уметност моћи ће, инспирисани традицијом и орнаментом са српских средњовековних фресака, да направе своју посуду од глине, украсе је и обоје или кроз аутентично ликовно решење да дају своје виђење орнамента данас. Програми у оквиру манифестације су бесплатни, али је потребно најавити учешће деце због ограниченог броја полазника на телефон 32 42 011.

Деца из региона и дијаспоре учествоваће у литерарној онлајн радионици и разговору са писцем Слободаном Станишићем на тему „Милош Обилић – јунак над јунацима“ и „Марко Kраљевић и његова браћа“. Поред тога, одржаће се онлајн драмска радионица „Глума преко зума“ Тијане Kесић, глумице и драмског педагога. Kроз драмску игру и импровизацију деца ће бити у прилици да вежбају српски језик и комуникационе вештине.

Емисија „Свесрпски дечји сабор 2021“ води нас на путовање кроз витешку прошлост Србије. О појму и мотивима витештва у нашој историји говори наратор и водитељ емисије Марко Алексић, археолог. У емисији учествују и деца српског порекла из десет земаља – Француске, Швајцарске, Данске, Босне и Херцеговине, Италије, Хрватске, Словеније, Аустралије, Америке и Kанаде, која у форми видео линка приказују како се кроз игру, песму, књижевност и говорништво чува језик, традиција и култура Србије ван граница наше земље, упућујући поруке пријатељства и подршке својим вршњацима у Србији. Својим стваралаштвом представљају се и деца која живе у Србији. Премијерно емитовање емисије биће на каналу РТС СВЕТ и на YоуТубе ДKЦ Београд у недељу 23. маја у 12.15.

Саопштење

Check Also

Петкови: Седнице Скупштине Србије о КиМ за представнике опозиције биле су карневал неодговорности и простаклука

Члан председништва СНС Петар Петковић, саопштио је да је опозицији боље да не рекапитулира резултате …