Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком УН, и навео да је у том смислу унео један амандман у предлог закључака Самита “Брдо-Бриони” – да је Србија против промене граница, у складу са повељом УН и одлукама органа УН.

“Послали су ми предлог закључака Самита у којима стоји да треба сви заједно да се противимо промени граница. Ја сам унео један мали амандман и то је сада пакао за њих”, рекао је Вучић за ТВ Прву.

Подсетио је да ће на Самиту у понедељак учествовати и Вјоса Османи, Зоран Милановић, Мило Ђукановић, Шефик Џаферовић… те да су се сви они сагласили са тим предлогом, а затим послали и њему да се сагласи.

“Ја сам додао уметнуту реченицу и рекао – може, али да је у складу са повељом УН и одлукама било ког органа УН. А то неће бити прихваћено, јер би подразумевало Косово у саставу Србије”, рекао је Вучић.

Додао је да нема никаквог разлога да брине, јер му је савест мирна, а да на Самиту могу да усвоје шта год хоће, али без Србије.

“Сумњам да ће хтети нешто да усвајају без Србије. То што су планирали да усвоје нема ништа од тог посла”, рекао је Вучић.

“Можете неког да преварите једном, други пут, али ако преватите трећи, онда ви нисте преварант, онда је тај будала. Да нас варате три пута на исте трикове – не иде”, рекао је Вучић.

Председник је и данас, након састанка са председником Словеније Борутом Пахором, који је и боравио у Београду поводом предстојећег Самита, говорио о томе да Србија подржава принцип непроменљивости граница у складу са одлуком УН.

Говоио сам данас, оно што говорим увек, рекао је Вучић и додао да је издржао све притиске и у Вашингтону, “у собичцима, кулоарима”, када је тражено од Србије да прихвати обострано признање.

“Рекао сам да нећу, по цену главе”, рекао је Вучић.

Додао је да ће на Брдо код Крања отићи свечано одевен, да ће тамо бити “великани политичке сцене Балкана”, који ће рећи шта мисле, а о Србији мисле најгоре, док је његово да штити и брани Србију, и да гледа да извуче највише што може за нашу земљу.

Додао је и да данас није био љут на конференцији са Пахором, већ пристојан, али је рекао истину, и како каже, уверен је да грађани немају шта да му замере.

“На крају сам мандата, а рекао сам оно што сам говорио милион пута. Али, они нису научили да им то неко говори у лице. нескривено. Шта могу да ми ураде? Да уложе више новца у моју смену? Шта још да ураде против мене? Уложили су милијарде против мене, па шта?”, упитао је Вучић.

Вучић је упитао када су западне силе почеле да примењују тај принцип о непромењивости граница 90. те или 91. касније или 2021, пошто се, како је навео, тада мењали границе државе Србије.

“Напали су Србе на КиМ 2004. године, очекујући да се понови Олуја. Онда су 2008. донели одлуку супотно свим одлукама УН. Променили границе суверене земље. А, кад сте се сетили да поштујете принцип непормењивости граница”, рекао је Вучић.

Одбио сам амерички притисак по питању КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у Вашингтону одбио амерички притисак по питању КиМ и одбранио државу Србију, као и да је поносан на то.

Вучић је у емисији Прва тема на ТВ Прва рекао да је у Вашингтону када су му понудили обострано признање рекао, “жао ми је што морам да вам покварим журку, али Србија неће у томе да учествује”, а како каже, била је потребна велика храброст за то.

Он је то рекао на питање да прокоментарише то што је израелски амбасадор рекао да је Израел то урадио под америчким притиском.

“Сачувао сам и КиМ и Србију и понашао се онако ако се нико пре мене није понашао, из бивше власти су се плашили своје сенке, нису смели да спомену ни Олују, а ми је облежавамо као тешки злочин и прогон против нашег народа”.

А поводом тога што је израелски амбасадор рекао да је признање Косова од стране Израела урађено уз неку врсту сагласности Србије, па се исправио да је говорио о два споразума и рекао да Србија није признала Косово, Вучић је рекао да је Никола Селаковић био у праву када је рекао да је његова изјава била безобразлук.

Како је рекао Вучић, амбасадор Израела је рекао – да је Србија заједно са Косовом учествовала у томе, што је нетачно.

“У мом потпису нигде се не спомиње признање Косова од стране Израела, јер сам ја то одбио. Лично сам у лице рекао, ево донео сам споразуме, овде мој потпис се нигде не спомиње – на признање Израела, јер ја нисам дао да то буде, па је промењено.

Рекао сам Нетањахуу да постоје две понуде из САД – једна је она коју Американци подржавају, а то је да га Косово призна Израел и да пребаци своју амбасаду у Јерусалим, а друга је била понуда Србије да Косово не признају и да у том случају да Србија пребаци амбасаду у Јерусалим. И то сам рекао свега седам дана после понуде у директном телефонском разговору и имам комплетну службену белешку о томе”, рекао је Вучић.

Додао је да после није био баш одушевљен потезом Изреала.

“Поносан сам што сам у најтежим околностима успео да одолим свим притисцима и да им у лице кажем све што мислим и да одбраним државу Србију”, нагласио је Вучић.

Очекујемо подршку Русије

Повлачење Кфора и Умника са Косова и Метохије није могуће без сагласности Савета безбедности УН, јер би то значило кршење Резолуције 1244, и водило егзодусу Срба а вето Русије, Кине је једино решење, изјавио је за Спутњик министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Вулин, који се налази у дводневној радној посети Москви, Русији је пренео поруку Београда да је за Србију неприхватљива промена мандата Кфора и Умника, и изразио је наду да ће Русија и друге земље пружити подршку Србији.

Вулин је нагласио да је „Русија, пре свега, промотер међународног права, па самим тим и заштитник легитимног права Србије на простор Косова и Метохије и поштовања Резолуције 1244“.

„У Резолуцији 1244 јасно се каже ко је сила која се налази на простору КиМ – то је Кфор, а политичка сила је – Умник. То не може да се промени, то не може да нестане“, рекао је Вулин, коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да ће „једна велика сила затражити повлачење Кфора и Умника са КиМ“.

Вулин је рекао да је то била и једна од тема разговора у Москви са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим.

„Имао сам прилику да ту поруку пренесем и господину Патрушеву и да кажем да је за нас неприхватљива промена мандата Кфора и Умника. Ми са великом захвалношћу и надом очекујемо наставак подршке Русије управо када је ова политика у питању. Повлачење КФОР-а или умањивање Умника би средњорочно водило егзодусу Срба“, упозорио је Вулин.

Министар је нагласио да је то „катастрофа о којој не жели ни да размишља“, а да ће се Србија борити до краја и да неће дозволити да до те промене дође.

„Срби имају ограничено, али, ипак, имају поверења у Кфор и Умник и то је сва међународна заједница којој верују. Нестанком Кфор и Унмика нисам сигуран колико би Срби били у стању да још издрже на тим просторима, а то је катастрофа о којој нећу ни да размишљам. Дакле, борићемо се до краја и нећемо дозволити промену. Очекујемо подршку и Русије и Кине и свих земаља које држе до међународног права“, нагласио је Вулин.

Говорећи о доследној и принципијелној подршци коју Москва пружа Србији у међународним институцијама, министар је подсетио и да је Русија блокирала усвајање Резолуције о Сребреници и тиме спречила да Срби буду проглашени геноцидним народом.

„На молбу председника Вучића, 2015. године, председник Путин је ставио вето у Савету безбедности и наша деца неће учити у историји да су припадници јединог народа у историји цивилизације који је оптужен и осуђен за геноцид. После два светска рата, која нису изазвали, у којима су победили, Србе су хтели да прогласе геноцидним народом, а они који су изазвали два светска рата и убили у Другом светском рату преко 50 милиона људи, а у Првом преко 20 милиона, треба да нам суде, онда видите колика је важност тога што је урадио председник Путин, што није дозволио да историја буде тако одвратна према Србима“, рекао је Вулин.

Србија неће дозволити да је неко згази и отме Косово

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да би повлачење Кфора и Унмика са Косова и Метохије и укидање базе Бондстил значило долазак косовске војске на границу са централном Србијом, али да Србија неће дозволити да је неко згази и отме Косово.

Он је на ТВ Прва рекао да то тражи једна од две највеће силе на свету, и да је обавештајне податке о томе изнео да би се тако нешто спречило, наводећи да је Србија сада много јача него што је била и да жели мкир, а не сукобе..

Он није хтео да наведе име те силе, али је рекао да је застрасујуце озбиљна и да се нада се то неће догодити. Рекао је да траже да остане Бондстил, а да се повуку Кфор и Унмик, а друга могућност је да се укине и Бондстил.

“Супротно резолуцији 12 44 Албанци би стали на границу и рекли ово је наса дрзава. То би био крај свега”, упозорио је Вучић додајући да о томе неће ни да говори.

“Наше је да чувамо мир и стабилност и идемо напред”, поручио је Вучић и ддоао да хоће да буде председник који је обезбедио 10 година мира, највисе раста, и да се ниједној мајци не врати дете у ковчегу.

Поновио је да у понедељак иде на разговор са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да га моли да спречи ове намере, али је најавио да ће разговарати и са руским и са кинеским пријатељима да им казе ста неки тразе и зеле.

“Они знају да Србија није она из 1998 и није слаба и јадна као 2008.

Петпосртуко је сназнија него 2008 када су прогласили независнот. Снажнија је војно и у сваком смислу, али нама није потребан сукоб, већ мир и стабилност”, рекао је Вучић. Он је додао да је насе да ћутимо и гурамо даље јер Србија расте најбрже и жели да достигне просечне плате од 600 евра до краја године.

Check Also

Председница ОГ проф.др Љиљана Шубарић уручила помоћ и огрев породици Виријевић

Помоћ социјално угроженим породицама на територији општине Грачаница се наставља и ове године, издвојено је …