Главна / Друштво / Нова правила за малу матуру

Нова правила за малу матуру

polaganje_prijemnog_ispitaМинистарство просвете донело је одлуку о полагању завршног испита за осмаке. Ђаци ће полагати три теста – из српског, односно матерњег језика, математике и комбиновани тест и то тако да трећи тест доноси осам, а српски и математика по 16 поена. За упис у средње школе вредноваће се и школски успех, односно максималних 60 поена.

Комбиновани тест садржаће питања из 5 области – физике, хемије, историје, биологије и географије. Почетком године ученицима ће бити доступне и збирке са модел задацима, а током другог полугодишта осмаци ће имати и пробне тестове.

Пробни тестови неће бити оцењивани, али ће указати и ученицима и наставницима на области у којима треба интензивирати учење и припрему за полагање завршног испита у основном образовању и васпитању.

Љубиша Антонијевић из Министарства просвете и науке каже да је завршни испит апсолутно потребан.

“Он није потреба родитеља, већ ученика, то је једна од мера којом ми морамо да вреднујемо систем у својој земљи – где нам се налазе ученици, који су нивои, шта знају, шта не знају”, истиче Антонијевић.

Зорана Лужанин из Националног просветног савета каже да завршни испит треба подржати по сваку цену.

“Дете треба да схвати да није више тако мало, да родитељ схвати која су им права и обавезе, да их превише штитимо”, каже Лужанин.

Check Also

Преминуо професор Живорад Лазић Ђиђа

Професор Економско-трговинске школе у Лапљем Селу, Живорад Лазић Ђиђа, преминуо је у Београду, где се …