Главна / Вести / Косово и Метохија / Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК повуку са Косова и Метохије, представљају више претњу, него што је реално да се то догоди.

С тим у вези, додао је да га не чуди што је председник Србије Александар Вучић рекао да ће једна од великих сила тражити повлачење КФОР-а и УНМИК-а са КиМ, наводећи да су то и политичке и обавештајне информације које добијамо у вези са ставовима одређених земаља.

“То је само још једна подршка приштинским ставовима у смислу да се ситуација на КиМ нормализује и да за тиме више нема потребе, а са тим су ишли и притисци да што ређе буду седнице Савета безбедности посвећене КиМ које су пре биле четири пута годишње, а сада су два пута”, рекао је Дачић, гостујући на Пинку.

Он је оценио је да је добро што је опстало да буду и два пута годишње јер је, како је рекао, оцигледно да “постоји спрега у изградњи тих ставова”. Према његовим речима, захтеви за повлачење КФОР-а и УНМИК-а са Косова и Метохијније нису ништа ново.

“То није ништа ново што се већ није чуло на седницама Савета безбедности Уједињених нација. Истина, то је до сада причала само приштинска страна јер они не пропуштају ту седницу и прилику да кажу како све мисије треба да оду са КиМ и како је тамо стање нормално”, рекао је Дачић.

Навео је да без обзира што се Резолуција 1244 Савета безбедности УН не поштује, она и даље постоји.

“Да би се укинула, мора да се донесе одлука и то је наша највећа предност у овом тренутку јер да би се нека одлука донела, она мора да се изгласа. То значи да би за доношење те одлуке морале да се обаве консултације са чланицама Савета безбедности УН, укључујући и две сталне чланице тог савета, Русију и Кину, где ми имамо подршку”, рекао је Дачић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …