Главна / Вести / Косово и Метохија / Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ из дана у дан све боља

Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ из дана у дан све боља

Епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову и Метохији из дана у дан је све боља и боља. Смањује се број новооболелих и хоспитализованих а расте број излечених. Према  последњим подацима Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, у српским срединама на Косову и Метохији, од 51 тестираног узорка, два су позитивна на коронавирус.

Тренутна епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову и Меотхији је, према речима доктора Александра Антонијевића, јако добра.

Последњих десетак дана су једноцифрени бројеви новооболелих.

“Број тестираних такође се смањује, тестирамо од 30 до 60 пацијената. Једноцифрен је број новооткривених случајева. Конкретно, јуче од 51 резултата  имамо двоје позитивних и два понављања, тако да је ситауција тренутно јако добра”, рекао је  др Александар Антонијевић, епидемиолог.

Побољшању епидемиолошке ситуације свакако је допринела имунизација.

Антонијевић не истакао да је сваким даном све више имунизованих грађана тако да, како је рекао, улазимо у један стабилан период.

“Будемо ли наставили овако да се понашамо и вакцинишемо надам се да ћемо ускоро успети да се коначно вратимо нормалном животу и да овај тежак период коначно буде иза нас”, оценио је Антонијевић.

У ПЦР лабораторији у Косовској Митровици  узорци се за сада тестирају три пута недељно.

Антонијевић је рекао да, како се из дана у дан, смањује број пријема за тестирање, питање је дана када ће лабораторија престати са тестирањем.

“Вероватно ће у неком наредном период  бити ад хок тестирање за људе који имају симптоме  и чији други налази говоре да иде у прилог инфекције коронавирусом”, рекао је Антонијевић.

Иако је ситуација боља него раније, епидемиолози апелују на грађане да и даље буду дисциплиновани и поштују препоручене мере заштите.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …