Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракочевић: Ако систем напада један од најугроженијих културних споменика, тај систем је спреман да га и уништи

Ракочевић: Ако систем напада један од најугроженијих културних споменика, тај систем је спреман да га и уништи

Поводом данашњих захтева из Приштине да манастир Високи Дечани буде скинут са листе угрожених споменика Европске културне баштине, аналитичар Живојин Ракочевић рекао је да је видљиво да је манастир Високи Дечани угрожен, а да је систем који то негира спреман да овај споемник уништи.

“На Косову и Метохији доласком нових власти дошло је до усијања фронталног напада од црквица до Високих Дечана. Опште узнемирење се огледа у томе што је у протеклом периоду бачено стотине каменица на различите објекте Српске православне цркве, али на манастир Дечане који је окружен жицом и војницима КФОР-а, то не могу учинити. Самим тим видљиво је да је манастир Дечани угрожен. Ово је напад не само на Високе Дечане, већ на све православне објекте и на све детаље нашег живота на Косову и Метохији.

Ако систем напада један од најважнијих културних споменика, тај систем је спреман да тај споменик уништи или да прави фалсификате како би га уништили или присвојили. То је једна стихија у којој аргументи не важе. Важе правила која је успоставила Куртијева атмосфера нетрпељивости у којој имате социјалну екстремну реторику која друге брише и не признаје их”,рекао је Ракочевић за РТВ Грачаница.

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …