Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Не знам који је споменик угроженији од Дечана

Вучић: Не знам који је споменик угроженији од Дечана

Не знам који је споменик угроженији од манастира Високи Дечани, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да ,манастир припада српкој и светској културној баштини и да ће увек имати подршку државе.

“Не знам који је споменик угроженији да не кажем у свету, али у нашем делу Европе”, рекао је Вучић у Прагу одговарајући на новинарско питање поводом најаве Приштине да ће ће тражити да се Дачини скину са листе угрожених споменика.

Он је рекао да ће и СПЦ имати подршку државе Србије у очувању манастира, да ће држава покушати да објасни позицију манастира Дечани и непоштовање судских пресуда, као и кршење домаћих и међународних правних норми.

У питању је ароганција нечијих власти, напоменуо је Вучић.

“За нас је важно да манастир припада српској историји и српској баштини, али и светској. Припада свима и нико нема право да угожава Дечане”, рекао је Вучић.

Косовска министарка спољних послова и дијаспоре Доника Гервала-Шварц и министар културе, омладине и спорта Хајрула Чеку позвали су организацију “Европа ностра” да уклони српски православни манастир Високи Дечани са листе за ову годину седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …