Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић: Захтеви из Приштине о Дечанима говоре о намерама

Селаковић: Захтеви из Приштине о Дечанима говоре о намерама

Министара спољних послова Николе Селаковића изјавио је да то што привремени органи у Приштини захтевају од организације “Европа ностра” да манастир Високи Дечани уклоне са Унескове листе седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, довољно говори о њиховим намерама.

Манастир Високи Дечани једна је од највећих српских светиња и нажалост, један је од најугроженијих споменика светске културе у Европи и на свету, навео је Селаковић, истичући да се неугроженост доказује делима, а не позивима на твитеру или политичким притисцима.

“Нарочито се не доказује одузимањем 24 хектара манастирске имовине, изградњом магистралног пута поред манастира упркос одлуци суда, оружаним нападима, терористичким графитима на зидовима манастира или вербалним претњама братству”, навео је Селаковић у саопштењу.

Казао је да манастир Високи Дечани и братство игумана Саве Јањића константно добија претње и најчешће је нападани објекат Српске православне цркве на Косову и Метохији, и поред тога што је под сталном заштитом снага КФОР-а.

“А сама чињеница да манастир непрекидно чувају припадници КФОР-а довољно говори о процени Уједињених нација и њихове војне мисије на КиМ о угрожености самог манастира. Уосталом, о томе сведоче и извештаји Унеска, Стејт дипартмента и других институција и организација”, навео је шеф српске дипломатије.

Како је истакао, држава Србија ће наставити да помаже манастир Високи Дечани, и све друге цркве и манастире у Епархији рашко-призренској на Косову и Метохији, али и да свету указује, у Унеску и на сваком месту у свакој прилици, на угроженост српске и свеске културне баштине на територији наше јужне покрајине.

“Високи Дечани јесу несумњиво део српске и светске културне баштине и за Србију имају посебан значај и изузетну вредност и наша држава ће искористити све могуће дипломатске и правне механизме да га заштити”, нагласио је Селаковић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …