Главна / Вести / Косово и Метохија / Ученици и наставници реновиране школе “Аца Маровић” у Кузмину обележили Дан школе

Ученици и наставници реновиране школе “Аца Маровић” у Кузмину обележили Дан школе

Основна школа “Аца Маровић” Косово Поље ове године обележава 65 година рада и постојања. Захваљујући хуманитарној организацији “Солидарност за Косово” Арноа Гујона и епархији рашко-призренској, ученици Основне школе “Аца Маровић” у Кузмину наставу ће од данас похађати у потпуно реновираним учионицама у којима су данас обележили и дан своје школе.

 

– Конкретно у овој школи обновили смо и променили нове подове, нову столарију, нове просторије, нове тоалете. То су били заиста обимни радови. Без обзира на то што Арно Гујон физички не може да буде са нама на Косову и Метохији, његова хуманитарна организација блиско сарађује са нашом Канцеларијом за хуманитарни рад епархије рашко-призренске и све пројекте за сада несметано одрађујемо у сарадњи са њим – каже за РТВ Грачаница Милован Симијоновић из организације Солидарност за Косово.

– 2006. године, када сам дошла као директор ове школе, у склопу школе био је Дом културе, једна мала просторија која је била запуштена и једна учионица, као и једно одељење амуланте. Кренули смо са реновирањем, оспособили, добили предшколско и две учионице, али то није било довољно. Тако да смо временом формирали и одељења од првог до осмог разреда у овој школи, задржали децу која су нам претходних година, од петог разреда ишли у школу у Угљару, тако данас имамо 85 ученика и у Косову Пољу и у Кузмину – каже директорка ове школе Снежана Стојковић.

Ученици и наставници нису крили задовољство због новог и лепшег простора у коме ће боравити и учити. Они истичу да ће у новим и обновљеним просторијама лакше и боље радити.

– Као бивши ученици ове школе, ја и колегиница Тамара Томић емотивно смо везане за њу и изузетна нам је част и задовољство да данас са својим бившим наставницима и учитељима можемо да присуствујемо  прослави Дана школе овде. Овога пута  у својству наставника, односно њихових колега, јер је ова школа изнедрила много успешних генерација – каже наставница у овој школи Јована Станојевић Тодоровић.

Основна школа “Аца Маровић” некада је била највећа школа у Косову Пољу са више од 1500 ђака. Након рата 1999. године, на жалост, протерани су из своје матичне установе, а сва документација о раду и постојању ове школе запаљена је и уништена у мартовском погрому 2004. године.

Check Also

Канцеларија за КиМ : Уручена Дечанској виници значајна помоћ

Дечанска виница и манастир Зочиште добили су, захваљујући подстицајним средствима и пројектима Kанцеларије за Kосово …