Главна / Вести / Косово и Метохија / У Горњем Селу постављена спомен-биста Лазару Вучковићу

У Горњем Селу постављена спомен-биста Лазару Вучковићу

У присуству чланова породице, представника УНС-а и Удружења књижевника Србије, у Горњем Селу код Призрена, постављена је спомен- биста Лазару Вучковићу једном од најзначајнијих послератних песника и новинара Косова и Метохије,коју су албански екстремисти уништили 2014 године.

Првобитни споменик Лазару Вучковићу срушили су и однели из Горњег Села, песниковог родног места, Албански екстремисти, другог дана Божића 2014 године. Нови споменик, највећим делом изграђен је од средстава од награде “Александар Тијанић” за борбеност у новнарском изражавању, коју је 2019 године добио новинар и публициста Живојин Ракочевић, а подизање бисте помогли су и Канцеларија за Ким и Општина Грачаница.

“Онај који је срушио бисту је злотвор и нечовек. Захваљујем се свима који су данас овде после толико година и подигли су нову бисту”, рекао је Томислав Томић, савременик лазара Вучковића.

У име Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије, о Лазару Вучковићу и његовом делу говорили су Будимир Ничић, председник друштва новинара Косова и Метохије и Живојин Ракочевић, књижевник и публициста.

“Овај чин показује да ми имамо снаге да обнављамо, негујемо и поштујемо оне који су радили свих година, који су стварали историју и новинарство и културу на овим просторима”, казао је Будимир Ничић.

“Лазар Вучковић је човек који је тражио најкраћи пут између стиха и срца и између срца и стиха. Својом чистотом, својим дечачким односом према животу, својом апсолутном отвореношћу, он је овај део Косова и Метохије учинио великим за нашу поезију и књижевност”, истакао је Живојин Ракочевић.

У част Лазара Вучковића, Новинарско издавачко предузеће “Панорама- Јединство” из Приштине 1970. године установило награду са његовим именом za naјбољу поезију објављену у часопису “Стремљење”.

Check Also

Николић у селу Новаке: Подстицајним средствима Канцеларија за КиМ помаже развој домаћинстава у покрајини

Представнице Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић и Милена Парлић, у оквиру тродневне посете …