Главна / Вести / Косово и Метохија / Србија културну имовину чува у складу са Конвецијом УНЕСКО

Србија културну имовину чува у складу са Конвецијом УНЕСКО

Србија нема обавезу да одговори на захтев директора такозваног народног музеја Косова Ајета Љеција да врати артефакти, јер је музеј у Приштини институција наше државе, сматрају историчари, а Мисија Србије при УНЕСКО указује да Србија, као чланица и потписница Конвенције те организације, своју културну имовину чува у складу с тим документом.

Љеци је данас послао писмо захтевом за враћањем артефаката на Косово Народном музеју у Београду, Етнографском музеју у Београду и Српској академији наука и уметности.

Историчар Предраг Марковић сматра да евакуација Народног музеја из Приштине нема никакве везе са данашњим косовским властима, јер тај музеј је институција Србије.

 

 

Марковић је, за Kосово онлајн, рекао да је то наш музеј и нема никакве везе са „њиховом квази државом“.

“Зашто се сада поново потеже то питање? Тамо је неко патриотско такмичење – ко ће да буде већи албански националиста. То нема никаквог већег значаја, већ је у питању лична амбиција неких људи”, додао је он.

Марковић је негирао да Србија има било какву међународну обавезу када је тај захтев у питању.

“Музеј у Приштини је музеј наше државе. Целокупну администрацију смо преместили. То је наша држава, укључујући и културне установе”, објаснио је он.

Додао је да није у питању посебно спектакуларна збирка, већ је захтев из Приштине чисто политичка манифестација.

“Нису то скулптуре са Акропоља. Постоји проблем између Грчке и Велике Британије око дела скулптура са Акропоља које су сада у британском музеју. Али то није исти случај”, рекао је Марковић.

И историчар Чедомир Антић сматра да када се Косово врати у стари поредак Србије по Резолуцији УН 1244, онда може о свему да разговара, па и о захтеву из Приштине.

“То све што раде је политика која је почела после доласка Kуртија други пут на чело приштинске власти. Мали народ коме су помогле велике силе добио је нешто што не треба да добије и што нема право да добије и што нико други није добио и сада тражи и ово”, указао је Антић.

Преко твитера је на налогу „УНЕСКО Косово“ изражено жаљење што више од 20 година Србија наводно илегално држи 1.247 артифаката Косова, те наведено да је то наводно кршење споразум, Повеље УНЕСКО о културној својији, те и Ахитисаријевог плана.

„Данас смо званично затражили повратак наше културне имовине“, наводи се на том твитер налогу.

Мисија Србије при УНЕСКО је преко твитера упитала је ко су ти људи који стоје иза „УНЕСКО Косово“ налога.

„Такозвано Косово није ни држава, а ни чланица УНЕСКО и њених конвенција. Јасно је да се они лажзно представљају. Србија је чланица УНЕСКО и њеном конвенцијом, те чува и штити културну својину у потпуној сагласности са том конвенцијом на својој територији, што укључује и њену јужну покрајину Косово и Метохију“, појашњава Мисија Србије при УНЕСКО.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …