Главна / Вести / Косово и Метохија / НАТО потврдио да Кфор одлучује о одласку припадника КБС-а на север КиМ

НАТО потврдио да Кфор одлучује о одласку припадника КБС-а на север КиМ

Званичници НАТО-а у Бриселу изјавили су да према бриселском споразуму из 2013. године, Косовске безбедносне снаге не могу да се крећу северним делом КиМ без претходног одобрења команданта Кфора.

“За НАТО, бриселски споразум 2013. је размена писама између бившег генералног секретара НАТО-а Андреаса Расмусена и господина Хашима Тачија”, објаснио је неименовани званичник НАТО-а за приштинском портал Експрес.

Подсетио је на недавни састанак генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга и косовског премијера Аљбина Куртија.

“Током недавне посете господина Куртија, генерални секретар НАТО-а Столтенберг нагласио је да је посвећеност НАТО-а стабилности на читавом западном Балкану непоколебљива. Поновио је да је мисија Кфор, коју предводи НАТО, усредсређена на свакодневну примену свог мандата који проистиче из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, како би се осигурало безбедно окружење и слобода кретања за све заједнице на Косову”, наводе из НАТО-а.

На крају, званичник НАТО-а нагласио је да је Столтенберг јасно изразио подршку процесу дијалога између Београда и Приштине, и да је дијалог једини начин за проналажење политичког решења.

Реакција званичника НАТО-а је уследила након што је Аљбин Курти јуче у скупштинској расправи рекао да је договор из размене писама Расмусена и Тачија о ограничавању кретања припадника КБС-а на северу Косова штетна и да ће коначни суд о споразуму дати тужилаштво, коме се Курти обратио са захтевом за поништењем документа.

Извор: РТС

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …