Главна / Вести / Косово и Метохија / Нова авантура Приштине: Само један потез НАТО-а отворио би врата за погром Срба

Нова авантура Приштине: Само један потез НАТО-а отворио би врата за погром Срба

Ако НАТО поништи споразум и омогући припадницима КБС-а да без дозволе Кфора приступају северу Косова то би била озбиљна претња по безбедност Срба која би могла да доведе и до новог погрома, каже Милован Дрецун председник Одбора за КиМ после најаве Аљбина Куртија да ће од НАТО тражити да се тај споразум поништи.

Дрецун упозорава за Спутњик да је ово још једна у низу авантуристичких идеја такозваног косовског премијера, на коју НАТО никако не би смео да пристане.

Претња која може да доведе до погрома Срба

„Српски народ на северу Косова оправдано доживљава КБС као формацију која угрожава његову безбедност и опстанак на Косову и Метохији. Курти додатно дестабилизује ситуацију овим потезом јер нема никакве потребе да КБС борави на северу Косова и да му се самим тим омогући да буде присутан на административној линији јер би тако могли да провоцирају сукобе са нашим снагама,“ напомиње Дрецун.

Курти хоће физичку контролу севера

Подизање капацитета КБС-а и најава изградње нове војне базе у јужном делу косовске Митровице, по речима нашег саговорника, јасан је знак да Приштина има дугорочан план чији је циљ да КБС успостави физичку контролу над севером Косова.

„Српски народ то неће прихватити и зато је битно да НАТО настави са поштовањем договора и да команда Кфора спречи ове потезе Приштине који би сигурно довели до сукоба са српским народом. Србија не сме да дозволи да било која оружана формација Приштине почини погром над Србима као што је то било 2004. године,“ објашњава Дрецун.

Испипавање НАТО пулса

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић осим што сматра да је овај потез безбедносно опасан, види га и као нови чин провокације од стране Куртија.

„Ово су провокације које дубоко задиру у промене Бриселског споразума и промене мандата Кфора и мислим да ће то бити јако тешко оствариво у овом моменту имајући у виду будућност ове војно-безбедносно мисије на Косову и Метохији,“ каже Станковић.

Из тог разлога, наш саговорник верује да је ово нова провокација Куртија али и опипавање пулса пре свега НАТО-а и међународне заједнице по питању КБС-а.

„Курти у ствари покушава да од Кфора и НАТО-а добије повратну информацију о улози КБС-а на Косову и Метохији, а посебно на северу јер они не могу тамо да оду без одобрења Кфора. Тамо иначе безбедносне снаге функционишу по етничком принципу због сигурности становништва. Дакле, ради се о томе да ако буде дозвољено свим припадницима КБС-а да иду на север Косова то значи да се подиже степен  узнемирења српског становништва,“ објашњава др Станковић.

Тачијева „несрећа“ за Куртија

Курти је овај споразум који је постигнут 2013. године назвао штетним по Косово и „несрећу“ коју су наследили. По њему, ово не може да се реши само једним састанком са НАТО, али ни да наруши односе са западном Алијансом.

Иначе, Курти је још 2020. тражио да се покрене смена Тачија, који је тада био премијер и који стоји иза овог договора јер је сматрао да је Тачи прекршио Устав Косова овим споразумом и да то оправдава покретање уставног поступка за његово разрешење са председничке функције, на којој је био 2020. године.

Извор: Спутник.рс, ТВ Мост

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …