Главна / Друштво / У Грачаници премијерно изведена представа “Деобе”

У Грачаници премијерно изведена представа “Деобе”

Представа “Деобе”, по роману Добрице Ћосића и у режији Југа Радивојевића, премијерно је изведена вечерас у Дому културе у Грачаници.

Представа је рађена у копродукцији Српског народног позоришта, Народног позоришта Ниш и Народног позоришта у Приштини.

“Деобе” су акт интелектуалног поштења и спремности писца да се ухвати у коштац са пулсирајућом савешћу, својом или туђом. Потресна и узбудљива евокација катаклизме човека у рату и тегобних испаштања Србије”, рекао је о истоименом делу Добрице Ћосића новинар, књижевник, књижевни и филмски критичар Милан Влајчић.

“Кад нам се, после гледања представе, слегну утисци о естетици (и поруци) онога што смо видели на сцени, чак и ако нам се мишљења буду разликовала, верујем да ће се сви (или скоро сви) сложити у једном: без обзира на своју театарску форму, ове и овакве ‘Деобе’, у својој суштини, највише личе на античку драму”, казао је драматург представе Божидар Кнежевић.

Поред Радивојевића, који је био задужен и за сценографију, те Миловановића и Кнежевића, ауторску екипу чине још и Данило Млађеновић (асистент сценографа), Татјана Радишић (костимограф), Александар Сребрић (композитор), Игор Дамњановић (асистент редитеља и сценски покрет), Радован Кнежевић (сценски говор), Јудит Ференц (организатор).

У представи играју: Небојша Савић, Соња Дамјановић, Милош Цветковић, Небојша Ђорђевић, Милан Ковачевић, Григорије Јакшић, Игор Дамњановић, Страхиња Бојовић, Дејан Цицмиловић, Валентин Венцел и Бојана Милановић.

Након премијерног извођења на Косову и Метохији, представа “Деобе” ће  22. маја бити одиграна у Нишу, затим 28. и 29. у Новом Саду. Београдска пемијера заказана је за 31. мај у Народном позоришту у Београду на Великој сцени.

Извор: Саопштење

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …