Главна / Вести / Косово и Метохија / Теодосије тражи заштиту баштине од неодговорног понашања Приштине

Теодосије тражи заштиту баштине од неодговорног понашања Приштине

Владика рашко-призренски Теодосије изразио је најдубље разочарење одсуством било какве конструктивне и компромисне реакције од стране косовских институција поводом пете годишњице неизвршавања одлуке косовског уставног суда, којом се манастиру Високи Дечани признаје његова имовина.

Поводом писма власти у Приштини у којем су затражили од Унеска да се српске цркве и манастири уклоне из категорије угрожених, премијерка Ана Брнабић упозорила је да не треба искључити да ће Приштина покушати да направи нешто налик на Црногорску православну цркву на територији КиМ. Тај чин Министарство културе је оценило као директан наставак насиља и покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције.

Владика Теодосије наводи да иако су се тим поводом огласили шефови ЕУ и мисије ОЕБС-а у Приштини, као и амбасадори водећих западних земаља (САД, Француске, Немачке, Италије и Британије) подсећајући локалне институције на неопходност поштовања судских одлука и владавине права као темеља сваког демократског друштва, косовски лидери су то све потпуно игнорисали.

Осим тога, још су упутили писмо Унеску где се тражи скидање четири споменика Унеска, српских православних манастира Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице и Богородице Љевишке, са листе угрожених споменика светске баштине, под изговором да је Православна хришћанска баштина на Косову и Метохији потпуно безбедна.

Истовремено косовки министар за просторно планирање Љибурн Аљиу је отворено изјавио, што су пренели и медији, да је против изградње заобилазнице око заштићене зоне у вези са путем Дечани-Плав.

Приштина крши сопствену одлуку

“Ово значи да је министар Аљиу као копредседавајући Комисије за заштићене зоне (по функцији) директно одбацио одлуку коју је његов претходник заједно са свим осталим члановима Комисије и дечанским градоначелником потписао у новембру прошле године и тиме ударио шамар и међународној заједнници која је много труда уложила у ово решење”, навео је владика.

Упозорава да се “на овај начин отворено позива на кршење закона и изградњу транзитног пута кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, чиме се безбедносна ситуација додатно компликује”.

“Са оваквим неодговорним понашањем косовски лидери потпуно минирају своју поруку Унеску и показују да косовске институције, не само да нису у стању да заштите српску православну баштину на КиМ, него да ту баштину треба заштитити пре свега од њих самих и њиховог отвореног кршења закона и судских одлука”, оценио је владика Теодосије.

Безакоње и негирање имена СПЦ

Најављује да ће Српска Православна Црква о овоме обавестити све надлежне међународне и друге институције, јер овакво понашање представника институција у Приштини представља директни позив на безакоње, а запаљива реторика коју користе, при чему негирају и само име Српске православне цркве (која је под тим именом призната и у косовском уставу), директно подиже етничке и верске тензије.

“Наша Црква ово понашање доживљава као још један у низу примера кршења верских и људских права и позива међународне представнике на Косову и Метохији да адекватно реагују и зауставе даљу ескалацију ситуације”, навео је владика у реаговању.

Подвлачи да Српска Православна Црква остаје спремна за дијалог, али само када одлука Уставног суда из 2016. буде у потпуности извршена и црквена земља буде регистрована у катастру и када се врати поштовању заједнички усвојене одлуке Комисије за зашитћене зоне, којом се предвиђа паралелна рехабилитација локалних путева уз градњу заобилазнице око заштићене зоне манастира Високи Дечани.

Извор: РТС

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …