Главна / Политика / Вучић се у Димитровграду састао са председником Бугарске

Вучић се у Димитровграду састао са председником Бугарске

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Бугарске Руменом Радевим у Димитровграду, који је поводом посете два председника украшен српским и бугарским заставама.

На улицама су и транспаренти добродошлице за два председника и то исписани на српском и бугарском језику.

Радева и његову делегацију, председник Србије са делегацијом министара дочекао је испред Спортско – рекреативног центра “Цариброд”.

Након тет-а-тет састанка двојице председника, предвиђен је пленарни састанак делегација две земље.

Вучић и Радев затим ће се састати и са представницима бугарске националне мањине, а након тога ће се заједно обратити медијима.

Према попису из 2011. године, у Димитровграду и Босилеграду, Бугари чине већину становништва и то 71,82 одсто у Босилеграду и 53,5 одсто у Димитровграду.

Касније у току дана, у Гимназији Светих Кирила и Методија, Вучић и Радев присуствоваће церемонији откривања споменика словенским просветитељима, где је предвиђено и обраћање председника две земље, након чега ће обићи и реконструисану зграду те Гимназије.

Иначе, у свим словенским земљама, осим Пољске и Словеније, 24. маја, односно сутра, прославља се Дан Цхирила и Методија, односно Дан словенске књижевности и културе.

У Србији је тај дан проглашен националним празником 2019. године, а у Бугарској је од 1957. године службени празник.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучевић: Шокирало ме да деца вичу “Убиј Србина“

О инциденту на фудбалском турниру у Сарајеву када су ножевима и сузавцем насрнули на српску …