Главна / Политика / Ђурић: Нова администрација ће поштовати Вашингтонски споразум

Ђурић: Нова администрација ће поштовати Вашингтонски споразум

Нова администрација Сједињених Америчких држава прихвата обавезе из Вашингтонског споразума који је закључен током мандата бившег председника Доналда Трампа, изјавио је данас српски амбасадор у САД Марко Ђурић.

Он је, гостујући на ТВ Прва, рекао да је то за нас добра вест, јер у том споразуму постоји читав низ елемената везан за нашу инфраструктуру, економију, заштиту наше цркве, између осталог и пресуде везане за манастир Дечани које треба да се примењују. Ђурић је истакао да је представљати Србију у САД велика одговорност и да ширење истине и политичких порука о нашој земљи захтева прилагођавање америчким наративима и начину размишљања.

У том контексту, Ђурић је открио и да Србија суштински деценијама није била присутна у САД у мери у којој је било потребно, с обзиром на значај одлука које се тамо доносе.

“Време је да се то промени и последњих неколико месеци смо имали врло интензивне контакте и већ 25 састанака са члановима Kонгреса”, рекао је амбашадор истичући да се то дешавало у периоду док је Вашингтон био затворен због пандемије.

Kако каже, градимо здрав и добар српски кокус, односно Удружење чланова америчког Kонгреса који се групишу према заједничком мишљењу, ставовима и начелима. Према његовим речима, држава се до 1991. године на организаван начин бавила дијаспором, а сада смо у фази када из пепела то градимо из почетка. У САД постоји значајна српска заједница присутна у различитим браншама, имамо високопозициониране људе и ради се на томе да на неки начин имамо најмањи заједнички садржалац, као и на изградњи дигиталне платформе за повезивање српске дијаспоре у САД, додао је он.

“Ово више није више време када је довољно само да се окупљамо на ћевапима, већ путем дигиталних платформи треба да се повезујемо и ради економске сарадње и ради лобирања, као што друге развијеније дијаспоре раде”, казао је Ђурић.

Он је истакао да смо направили добре контакте са грчком, јерменском и другим дијаспорама и да учимо од њих. Амбасадор је рекао и да је више пута видео да се Србија помиње у америчким мејнстрим медијима у ударним вестима, нарочито у недељама када смо одскочили по броју вакцинисаних, и да је сада наша земља у САД “преовлађујуће добра вест”.

То је, појашњава, зато што Србију можемо да представимо као пример економског развоја која има јасно дефинисане векторе своје унутрашње и спољне политике, која је за седам година успела да испоручи економску трансформацију и привуче највише инвеститора у региону.

“Људи се запитају зашто је то тако, а ми можемо на валидан начин да им објаснимо шта је наша стратегија, зашто нам је циљ после 30 година свега што се издешавало да се повежемо са другим земљама региона, зашто као економија која ће бити у прве три у Европи желимо да дајемо замајац целом региону и да је наша визија регион без граница”, додао је амбасадор.

То је, како казе, прича која је врло пријемчива у Вашингтону, прича коју они разумеју и спремени су да подрже и ту нам се интереси поклапају. Ипак, каже да САД имају бројне нове приоритете унутрашње и стране политике – желе да обнове везе са традиционалним савезницима, раде на развоју и опоравку пандемије и слично, а да се о Балкану говори на нешто нижим нивоима администрације и ретко. То је, истиче Ђурић, добро јер нам даје простор за рад са људима у Kонгресу.

На питање да ли ће притисци на Србију да се појачају, наш амбасадор одговара да има утисак да Америка снажно подржава улогу ЕУ у дијалогу између Београда и Приштине и да ће подржати рад Лајчака, јер ће заправо примат у тој врсти разговора уз њихову подршку имати ЕУ. Додаје да су САД врло су заинтересоване за то да се дијалог настави, истичући да је Блинкен јавно позвао Kуртија да на конструктиван нацин настави дијалог, али да Приштина антагонизмом не демонстрира баш спремност за конструктиван однос.

Говорећи о притиску на Грчку да призна такозвано Kосово, Ђурић је подсетио на то да је један од кључних елемената Вашингтонског споразума мориторијум на све акције везане за признавање Kосова.

“Ми смо за придржавање онога што је договорено. Председник Вучић је изгадио бренд Србије као земље која се држи своје речи”, казао је Ђурић, додајући да нико не треба да има дилему око тога како би се Србија понашала, ако би дошло до озбиљног кршења ових обавеза.

На тему извињења председника Чешке Милоша Земана Србији због бомбардовања 1999. године, Ђурић каже да томе у америчким медијим није придато превише пажње.

Амерички фокус није на нашем делу света и на највишем нивоу је било мало контаката, тако да то не треба да чуди. Ипак, за нас је веома жначајно што је Земан јавно проговорио о карактеру десавања од пре 20 година, каже Ђурић, јер то ствара баланс да није само једна страна крива.

Говорећи о потенцијалној посети председника САД Србији, Ђурић је истакао да у својој резиденцији у Вашингтону готово сваки дан има догађаје на које долазе службеници Стејт депртмента и конгресмени и да свакоме од њих не пропушта да каже да је последњи председник који је посетио Србију био Џими Kартер.

Он је поручио да смо ми народ који воли да угости и коме би посета председеника САД представљала велику част.Амбасадор Ђурић се, такође, присетио посете Џозефа Бајдена Србији пре него што је поста о председник САД, рекавши да је атмосфера на састанку њега и председника Вучића била одлична.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Мали: Разговори о КиМ најважнији фактор за политику и економску политику

Косово и Метохија су највећи изазов и за политику и економску политику Србије, а разговори …