Главна / Вести / Косово и Метохија / Нови “нон пејпер”: Аутономија за север Косова са проширеном самоуправом и институцијама

Нови “нон пејпер”: Аутономија за север Косова са проширеном самоуправом и институцијама

Портал “Албанијан пост” објавио је нови “нон пејпер” који говори о садржају првог састанка преседника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија, који би, према наводима тог медија, требало да буде одржан у Паризу у јуну.

У том документу прецизирано је не само време састанка, него и теме и циљеви нове рунде преговора, који је пројектован као завршница која би требало да траје до фебруара 2022. Све би требало да се конкретизује до коначног споразума у ограниченим временским оквирима од око годину дана, конкретизује документ.

То је иницијатива Немачке и Француске, која за циљ има нормализацију односа Србије и Косова под покровитељством ЕУ, високог представника Жозефа Бореља и Мирослава Лајчака. У документу се наводи да се то врши уз подршку ЕУ и САД.

Тај “нон пејпер” у једној од главних тачака предвиђа стварање аутономије за север Косова са проширеном самоуправом и са сопственим институцијама.

“Обе стране се слажу око успостављања Аутономног округа Северног Косова као посебне административне јединице регионалне самоуправе на Косову која има право да усваја законодавство у регионалној економији, финансијама, имовини, инфраструктури, култури, образовању, здравству, социјалној заштити, правди и европске сарадње у складу са Уставом Косова и законодавством о локалној самоуправи”, наводи се у једној од главних тачака .

Према тим наводима, аутномни округ северног Косова обухватиће територије града Звечана и његових 35 села, Лепосавића и 72 села, Северне Митровице и оближњих катастарских зона и Зубин Поток и 63 околна села.

Тај аутономни округ “имаће гувернера који представља Владу Косова, Скупштину која представља народ и Извршно веће које ће бити заједничко тело Аутономног округа, Владе Косова, Владе Србије и Европске уније”.

Друга тачка предвиђена немачко-француским документом је статус српских цркава.

“Српска православна црква биће призната, њена имовина биће неприкосновена и уживаће привилегован статус”, наводи се у документу.

Такође је прецизирано да “Цркву и њену унутрашњу организацију треба признати као самоуправну организацију политичког и уставног система Косова, а власништво треба да буде неприкосновено и да ужива привилегован статус”.

“Заштићена подручја треба да укључују више од 40 цркава и културних знаменитости. Православну цркву на Косову, као суштински део Српске православне цркве, у складу са уставним променама, требало би да води патријарх Српске православне цркве, који би требало да има седиште у Пећкој патријаршији”, наведено је у “нон пејперу”.

Документом је предвиђено да се Србија сложи са косовском пријавом за чланство у међународним институцијама. Такође је предвиђено стварање економске зоне као катализатора и подстицаја за економски развој у обе земље.

Ово је било намењено “у концепту европских региона како би се осигурало успостављање слободне економске зоне” која би се протезала на регион Митровице и Новог Пазара.

Србија и Косово би наставили са идејом да “ниједна од њих не може представљати другу државу на међународном плану или деловати у име друге државе”, наведено је у документу.

Истакнуто је да ће Србија и Косово поштовати суверенитет на својим територијама.

Потписивање овог документа значило би промену устава и у Приштини и у Београду, а затим и међусобно признавање након уставних и територијалних преуређења.

Часопис указује и  на неке друге тачке које би се примењивале након постизања овог споразума.

“Обе стране ће разменити сталне мисије. Они ће бити основани у одговарајућем седишту својих влада. Практична питања у вези са успостављањем мисије биће решавана у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима. Обе стране ће успоставити Савет за узајамно пријатељство који ће сваке године сазивати владе обе државе како би се осигурала примена споразума који је правно обавезујући и промовисала билатерална сарадња у свим областима од интереса”, наводи се у документу.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …