Главна / Политика / Вучић: Бугарска и Србија немају проблеме који их раздвајају, Радев: Подршка ЕУ путу Србије и дијалогу БГ-ПР

Вучић: Бугарска и Србија немају проблеме који их раздвајају, Радев: Подршка ЕУ путу Србије и дијалогу БГ-ПР

Гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају, као и да решавамо ствари које су нас у прошлости развдајале, истакао је данас председник Србије Александар Вучић поводом састанка са председником Бугарске Руменом Радевом.

Указао је, на заједничкој конференцији за штампу, да постоје многи заједнички пројекти, који су веома важни.

„Изградили смо аутопут до границе, а Бугарска гради према Софији брзу саобраћајницу, односно аутопут. Вршимо потпуну реконструкцију пруге, а почетком идуће године кренуће радови на деоници Ниш-Димитровград, у вредности од 270 милиона евра. Када будемо реконструисали ту пруги, а имамо договор са ЕУ о брзој прузи до Ниша, приближићемо додатно две земље, и наша два главна града“, објаснио је Вучић.

Подсетио је и на пројекат интерконектора, у вредности од 89 милиона евра, оценивши да је то важна инвестиција за Србију, јер ће уз Балкански ток омогућити даљу диверзификацију енергетских извора.

Рекао је да је разговарано у вези отварања нових малих граничних прелаза који би значили грађанима у пограничном појасу.

„Сагледаћемо једнократно радно време у периоду од 7 до 15 или 16 часова“, најавио је Вучић.

Захвалио се Бугарској на поршци Србија на европском путу и рекао да братском бугарском народу жели све најбоље.

„Не видмо никакве проблеме између наше две земље. Посета споменицима и решавање свих историјских проблема које треба да оставимо иза себе и размишљамо о будућности мислим да је наишло на плодно тло код нас. Све најбоље желим бугарском народу, ма где да живи, ми смо пријатељи и браћа. Открићемо данас споменик Цхрилиу и Методију, и гледаћемо да поштујуемо ствари које нас везују и приближавају и решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале“, поручио је он.

Добри односи, раширене руке за бугарску мањину

Односи Србије и Бугарске су веома добри, а две земље гаје пријатељске везе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе.

“Односи Србије и Бугарске су заиста добри. Гајимо искрене пријатељске односе према Бугарској и бугарском народу”, рекао је Вучић у Димитровграду, на заједничкој прес конференцији са председником Бугарске Руменом Радевим.

Пренео је да је са својим гостом данас разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, о запошљавању и довођењу инвестиција у тај крај Србије.

Како је рекао, договорили су се да се заједнички потруде да нађу инвеституре, како би се обезбедио посао за људе.

“Рекао сма и Радеву, и представницима бугарске мањине да увек могу да рачунају не само на пријатељски однос, већ и на потпуно раширене и отворене руке државе према њима, јер не видимо проблеме који би нас раздвајали”, рекао је Вучић.

Истакао је да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске.

“Највећи број захтева је о информисању на матерњем језику и изради нових уџбеника. Вољни смо да им, уз техничку помоћ бугарске, то пружимо”, рекао је Вучић.

Он је навео и да је добра трговинска размена две земље, која, ипак може и мора да буде и већа.

“После године короне, ствари иду на боље. Очекујемо да са 1,4 милијарди евра повећамо трговинску размену до 1,5 милијарди евра у наредном период”, рекао је Вучић.

Подршка ЕУ путу Србије и дијалогу Београд-Приштина

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је данас да је Бугарска увек пружала помоћ Србији на њеном путу ка ЕУ, као и да подржава дијалог Београда и Приштине, као једини начин за решење проблема.

Радев је навео и да је Бугарска признала Приштину и да та позиција не подлеже расправи.

“Али, ми ћемо настојати да у оквиру ЕУ подржавмо и стимулишемо дијалог и тражење мирног решења проблема”, рекао је Радев у Димитровграду на питање новинара да ли Србија може да очекује од Бугарске веће разумевање по питању дијалога Београда и Приштине, с обзиорм на то да је Бугарска признала тзв. Косово, као и приликом отварања нових поглавља у процесу придрузивања ЕУ.

Са Србијом заједнички европски пут, Вучић испуни што обећа

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је данас, после сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Димитровграду, да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и истакао да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.

“Већ годинама са Вучићем имамо узајамно деловање, имамо отвореност и разматрање свакаквих питања, јасну визију како да поспешимо сарадњу и постигнемо још веће успехе, како да заједно нацртамо наш заједнички европски пут”, рекао је Радев у обраћању медијима након састанака.

Захвалио је на позиву и топлом гостопримству и подсетио да је пре три године одржан први пут састанак двојице председника заједно са бугарском националном мањином у Србији.

“То је био сусрет без преседана. То показује једно пријатељство, добросуседске односе и одлучујуће деловање по питању наша два народа”, оценио је Радев.

Рекао је да ће данас бити откривен споменик Ћирилу и Методију, за који је пре три године постављен камен темељац, као и да ће тај споменик духовно повезати два народа.

“Не само да данас заваљујћи Ћирилу и Методију делимо заједнички духовни простор већ пишемо и једну исту азбуку. То показује историјску блискост, али и оцртава и наш заједнички пут за наше амбиције. Идемо ка даљем пријатељству”, рекао је Радев.

“Хвала председниче Вучићу, јер све своје обавезе које преузмете на себе то и испуните”, поручио је председник Бугарске.

Разговараћемо да се олакша прелазак границе

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је спреман са Бугарском да разговара о решењима како да се олакша прелазак границе за туристе, додајући да не може да се примени решење које имамо са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ.

Вучић је, одговарајући на питање Т а н ј у г а, шта две државе могу да ураде на бржем преласку границе и да ли постоји могућност успостављања заједничке контроле две полиције и царине на једном месту, по узору на пројекат “Оан стоп шоп”, којим је значајно убрзан путнички и робни саобраћај на прелазу Табановци – Прешево, рекао да постоји више техничких ствари око границе.

„Имамо велики број српских туриста који одлазе у Бугарску. Претпостављам да ће падом процента заражених у обе земље путовање постати још актуелније“, казао је он.

Вучић је констатовао да је интересантно да данас са својим бугарским гостом није разговарао о корони, што је оценио добрим сигналом.

Истакао је да су наши јутрошњи подаци добри и апеловао на грађане да се вакцинишу.

„Не можемо да радимо исто што и са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ, те су другачији прописи, о другачијим стварима говоримо. Али да ли можемо да пронађемо решење како да олакшамо пролазак људи, да убрзамо путовање, како да буде много пријатније него данас, можемо и спремни смо да разговарамо. Молићу бугарске пријатеље да то урадимо на најбољи могући начин, и да се омогући бржи прелазак српским држављанима, као што ћемо то омогућити за бугарске туристе“, нагласио је Вучић.

Позвао је грађане Србије да путују у Бугарску и Бугаре да дођу у Србију, рекавши да ћемо тако више да сазнајемо једни о другима и да се, сем онога што пише у две или три новине, уверимо колики смо прави пријатељи и браћа.

Вучић је на крају заједничке конференције за новинаре после разговора са бугарским председником Руменом Радевим, приметио да касне на даље тачке програма посете, али је додао да је важно да је направљено нешто у циљу јачања пријатељства двеју земаља.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучевић: Шокирало ме да деца вичу “Убиј Србина“

О инциденту на фудбалском турниру у Сарајеву када су ножевима и сузавцем насрнули на српску …