Главна / Вести / Косово и Метохија / Расељени Ђаковчани обишли манастире у Метохији

Расељени Ђаковчани обишли манастире у Метохији

Група од око 50 расељених Ђаковчана, махом настањених у централној Србији и на северу КиМ, посетила је данас манастире Пећка патријаршија и Високи Дечани у Метохији. Организатор посете био је Привремени орган Општине Ђаковица са тренутним седиштем у Косовској Митровици.

„У оквиру редовних активности нашег Привременог органа уприличили смо још једну посету у низу  српским и православним светињама у Пећи и Дечанима, где смо према традицији наишли на топао и срдачан дочек монаштва“, каже Миленко Мишко Јовановић, председник Привременог органа Општине Ђаковица.

У саопштењу Привременог органа Општине Ђаковица стоји да, иако је Ђаковица већ дуго времена неосновано „забрањен град за Србе“, очекује се да ће у најскоријем периоду поново бити омогућене посете и манастиру Успења Пресвете Богородице у граду под Чабратом, али и ђаковичким православним гробљима у насељима Пискоти и Петровац.

„Наша рука помирења је и даље искрено испружена доскорашњим суграђанима Албанцима у Ђаковици. Они морају коначно постати свесни да радикализам и етничко чишћење које се десило 1999. године над Србима у том граду, никоме не доносе добро. Будућност Ђаковице је у мултиетничком складу или је неће имати нико. Можда некоме, након 22 године од прогона Срба и пуне опструкције њиховог повратка у тај град повратак изгледа недостижним, али ми опредељење не мењамо и чекамо дан истинске слободе који ће означити и наш коначни повратак у родни град. Што пре се то догоди биће боље свима у Ђаковици и на Косову и Метохији“, истакао је Јовановић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …