Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Неопходно је да се безбедност храмова СПЦ подигне на још виши ниво

Канцеларија за КиМ: Неопходно је да се безбедност храмова СПЦ подигне на још виши ниво

На територији Косова и Метохије оскрнављена је дванаеста православна црква од почетка ове године.На најновијем удару вандала нашла се црква Свете Петке, у селу Доња Шипашница, у општини Косовска Каменица, а оштећења на цркви су приметили житељи села када су кренули да раде на њиви.

“Овај напад дешава се у данима када представници привремених институција у Приштини покушавају да међународној јавности представе такозвано Косово као оазу верске толеранције и зону безбедности за објекте Српске православне цркве и захтевају од УНЕСКО да са Листе светске културне баштине у опасности, скине четири српске светиње.

Међутим, у пракси и у свакодневном животу на територији Косова и Метохије сведочимо бројним нападима на храмове Српске православне цркве, којима се недвосмислено показује нетрпељивост према православној верској баштини и шаље порука српском народу да се не могу осећати безбедно на својим огњиштима, ни у храмовима.

Стога постоји насушна потреба да се безбедност храмова СПЦ подигне на још виши ниво, а не да се они различитим иницијативама и притисцима из Приштине излажу додатној опасности.

Канцеларија за Косово и Метохију изричито захтева од надлежних органа да се овај случај расветли, починиоци адекватно казне и да се оваквом верском екстремизму стане на пут“, стоји у саопштењу Канцеларије за КиМ.

 

 

 

 

Саопштење

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …