Главна / Вести / Косово и Метохија / Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у посети Метохији

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у посети Метохији

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић током посете општини Исток посетио је цркву Св.Петра и Павла, коју опслужује парох Небојша Секулић, а шесточлана свештеничка породица је једино Српско домаћинство у урбаном делу ове општине.

У општини исток од повратничких места  је село Драгољевац са 25 повратничких породица, међу којима су и Седларевићи, који су се жељом да овде наставе живот, прекунут 1999. године, вратили пре шест месеци.

” Сам долазак директора ће много значити. Сви они који су се до сада двоумили о повратку, одлучиће да се врате”, рекао је Ранко Седларевић.

“Када завршим факултет планирам да се вратим у село и да уз помоћ Канцеларије нађем посао, заснујем породицу и да овде останем.”, казао је Душан Седларевић.

Заједно са осталим повратничким породицама Седларевићи су директора Канцеларије за КиМ дочекали у добром расположењу.

“Мој долазак треба да вас охрабри да останете овде, јер овде су ваша вековна огњишт аи овде сунце најлепше сија”, рекао је Петковић у разговору са повратницима у селу Драгољевац.

Услови у којима живе повратници у Метохији, међутим, нису нимало лаки због бројних проблема и напада који им се дешавају. Само у селу Дубрава, повратник Радоје Пумпаловић је у последњих шест месеци претрпео шест напада .

Петковић је Пумпаловићу пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и поручио да је држава Србија ту да помногне, те да ће на кући Пумпаловића бити постављен видео надзор, како би се починиоци пронашли и процесуирали.

Током посете Метохији директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и потпредседник Српске Листе Далибор Јевтић обишли су Дом здравља у Осојану, а у овом месту положили су цвеће код спомен плоче посвећене свим страдалима на територији општине Исток.

 

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …