Главна / Вести / Косово и Метохија / Честица моштију Светог Нектарија Егинског од сутра на Косову

Честица моштију Светог Нектарија Егинског од сутра на Косову

Са благословом Епископа рашко-призренског Теодосија сутра у 17 часова у саборном храму Светог Великомученика Димитрија Солунског у Косовској Митровици биће дочекане мошти Светог Нектарија Егинског, саопштено је из Црквене општине Косовска Митровица.

Након доласка моштију служиће се вечерња са читањем акатиста великом светитељу, чудотворцу и исцелитељу. Беседу посвећену Светом Нектарију Егинском у порти храма Св Димитрија у Косовској Митровици са почетком у 19 часова говориће Наталија Ковачевић.

Егина је острво у Егејском мору. Највеће насеље на острву је истоимени градић Егина где се налази и чувени манастир Свети Нектарије Егински који представља значајан центар многих ходочасних путовања.

Рођен је у Тракији 1. октобра 1846. године. Од своје 20. године је почео да ради као учитељ у граду Хиосу, а после 10 година службе се замонашио и узео име Лазар. Монашки постриг је примио 1885. године под именом Нектарије, које значи „напитак бесмртника“. Наредних година је живео у Атини, где је и дипломирао на Богословском факултету.

Након рукоположења у у чин свештеника, затим архимандрита, постављен је за секретара Александријске патријаршије и изабран за митрополита Пентаполског.

Између 1894. и 1908. године водио је теолошку школу у Атини, а онда се пензионисао. Своје дане у пензији је провео у Тројичком манастиру у Егини, по којој је и добио назив Егински.

Постоји предање да је Нектарије дошао на Егину да нађе место на ком ће подићи манастир, да су му се јавили Свети Мина и Свети Дионисије Закитонски који су му показали место на ком је некада давно био манастир, и он је одлучио да га подигне баш ту.

Свети Нектарије Егински преминуо је у болници у Атини 1920. године.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …