Главна / Вести / Косово и Метохија / Припремно рочиште за суђење Мустафи 9. јуна

Припремно рочиште за суђење Мустафи 9. јуна

Припремно рочиште пред суђење некадашњем комаданту у ОВК Саљиху Мустафи заказано је за 9. јун пред трочланим судским већем које ће му судити по оптужници Специјализованог тужиоца Косова, којом се Мустафа терети за злочине у селу Злаш, на Косову и Метохији 1999. године.

Ово рочиште ће бити отворено за јавност, за разлику од друга два која су предвиђена за 10. и 11. јун.

Првог дана припремно рочиште одржаће се у присуству тужилаштва, одбране и заступника жртава, а ако буде потребно наставиће се и следећег дана.

У поподневном термину 10. јуна одржаће се рочиште затворено за јавност, којем ће присуствовати само представник тужилаштва и Службе за заштиту сведока, а трећег дана, нејавнном рочишту присуствоваће само представник тужилаштва, наводи се у одлуци судског већа.

Како је објашњено, ово рочиште служи за припреме пред суђење на којем ће тужилаштво, одбрана заступник жртава и Служба за помоћ и заштиту жртава моћи да изнесу своје ставове о питањима која се тичу окончања истрага и обелодањивања доказа, потребе за посетом места злочина, уводних излагања тужилаштва и одбране …

Утврђивање ће се и редослед саслушања сведока и жртава и оних жртава, које ће и саме сведочити на суђењу, као и редослед изођењења доказа и друга питања.

Судско веће ће такође разматрати да ли ће у оквору овог поступка утврђивати накнаду штете за жртве или у посебном.

Суђење Мустафи ће бити прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Мустафа се налази у хашком притвору од септембра прошле године.

Терети се оптужницом за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили поједини припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за кривична дела извршена над најмање шест лица, а наводи се и да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Мустафа се терети у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференциј крајем октобра негирао све тачке оптужнице и најавио је да ће се поред осталог бранити алибијем.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …