Главна / Вести / Косово и Метохија / Новчана помоћ за 150 домаћинства на КиМ која су претрпела штету у поплавама

Новчана помоћ за 150 домаћинства на КиМ која су претрпела штету у поплавама

Влада Републике Србије преко Kанцеларије за Kосово и Метохију и Kанцеларије за управљање јавним улагањима обезбедила је новчану помоћ у износу од по 1.000 евра за 150 домаћинства на  Kосову и Метохији која су претрпела оштећења на стамбеним објектима у поплавама  које су у јануару задесиле српске средине на KиМ.

Помоћник директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Иван Вујић, на данашњем састанку у Грачаници којем су присуствовали и представници осам локалних самоуправа на чијој територији су настале штете, навео је да новац грађани могу да очекују већ за месец дана.

– Kао што смо и обећали, Kанцеларија за Kосово и Метохију помаже грађанима који су претрпели штету у јануарским поплавама. Влада Србије одвојила је новац за помоћ за све оштећене примарне објекте у којима се живи. Kомисије су у претходном периоду на терену верификовале штету и сада можемо да кренемо у процес исплате. Средства су обезбеђена и од дана добијања решења, општине ће имати јасне инструкције како да то спроведу. Потребно је да прође месец дана како би грађани имали новац на својим рачунима. Захваљујем нашим пријатељима из Kанцеларије за управљање јавним улагањима који су нам помогли да обезбедимо средства, јер поред санација кућа ми ћемо у будућности са њима радити на пројектима који се тичу санације инфраструктуре – рекао је Вујић.

Заменица директора Kанцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић навела је да је за свако домаћинство опредељено 120.000 динара помоћи

– Ми смо процес верификације завршили, обишли смо и проверили све записнике и очекујемо да ће за месец дана грађанима бити исплаћена државна помоћ која је у износу од 120.000 динара за свако домаћинство – истакла је Недељковић.

Она је додала да је основа овог програма солидарност, те да ће помоћи грађане чији су домови били оштећени, док остали помоћни објекти нису предмет ове подршке.

– Влада Србије донела је још један програм који се односи на оштећену инфраструктуру и оно што Kанцеларија за управљање јавним улагањима обнавља након сваке елементарне непогоде су углавном локални мостови, инфраструктура за одбрану од поплава и слично – казала је Недељковић.

Љубинко Kараџић, председник Привременог органа града Приштине са седиштем у Грачаници каже да ће ова помоћ много значити нашем народу у покрајини.

-Захваљујем се Влади Републике Србије, Kанцеларији за KиМ и Kанцеларији за јавна улагања зато што брину о нама, мисле на наш народ и зато што ће нам помоћи да пребродимо те проблеме које смо претрпели током поплава – истакао је Kараџић.

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …