Главна / Вести / Србија / Чадеж: Планови за производњу “зеленог хидрогена” за Прахово

Чадеж: Планови за производњу “зеленог хидрогена” за Прахово

Србија ће имати посебан документ у енергетској стратегији који ће бити стратегија развоја хидрогена, а компанија Еликсир је направила први концепт за развој зеленог хидрогена у Прахову, рекао је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

На онлајн конференцији “Зелена индустријска политика” која се одржава у организацији Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање он је нагласио да је идеја да Србија добије стратегију развоја хидрогена не само како би наша земља била на мапи по овој производњи него и да буде један од лидера у размишљању о коришћењу хидрогена.

Чадеж је открио да Еликсир у Прахову ради на првом концепту, пилот пројекту, за добијање зеленог хидрогена, и навео да је то место на 10 километара од Ðердапа 2 – највеће хидроелектране у Европи.

Оценио је да та документа о производњи хидрогена бити разрађивана, а да је предност локације Прахова што ће производ моћи да се транспортује у целу Европу.

Чадеж је истакао да ПКС има амбициозан задатака да подстакне привреду у Србији да прихвати концепт зеленог пословања, и додао да већ постоје примери компанија које су такав рад усвојиле.

Додао је да је у прихватању те политике пресудан партнерски однос са Владом Србије, и нагласио да је неопходно поставити јасну полтику према индустрији.

“ПКС је отворила дигиталну платформу за цирк економију где смо успели да направимо гејт за отворен и квалитетан дијалог. Привреду желимо да охрбаримо за такав дијалог, јер није могуће да влада то уради без индустрије”, рекао је он.

Чадеж је представио и истраживање спроведено међу привредницима међу којима их је две трећине рекло да их на прелазак ка циркуларној економији мотивишу економски разлози.

Истакао је да није добро што две трећине компанија планира улагања у даљи развој посла из сопстевних средстава и оценио да се мора радити на обезбеђивању финансијских производа који би им били довољно добри за увођење нових процеса у правцу циркуларне економије.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

РИK: “Да” заокружило 59,71 одсто гласача на референдуму, гласање Срба са KиМ протекло регуларно

Према најновим прелиминарним резултатима референдума, на основу 98,79 одсто обрађених бирачких места, односно 98,24 одсто …