Главна / Вести / Косово и Метохија / “Курти променио став о неколико тема повезаних са дијалогом”

“Курти променио став о неколико тема повезаних са дијалогом”

Председник Демокарстког савеза Косова Љумир Абдиџику изјавио је да је Аљбин Курти променио став у вези са темама у дијалогу са Београдом, и да се те промене пре свега односе на “извињење, реципроцитет и унутрашњи дијалог”.

“Приметио сам да је премијер, не само због реципроцитета, већ и због многих других тема, променио свој став у дијалогу, али време је да се то докаже. То су реципроцитет, извињење и унутрашњи дијалог пре спољног”, рекао је Абдиџику који се данас састао у Приштини са Куртијем.

Курти је у својству премијера, покренуо серију састанака са представницима парламентарних странака о наставку дијалога са Београдом.

Абдиџику је пренео да су Куртију предали своје виђење тема у дијалогу, истичући четири принципа која у Приштини треба да се придржавају.

“Први је да се јасно стави до знања да је Међународни суд правде закључио да независност Косова није прекршај, затим да да се о територијалном интегритету Косова не може преговарати, а трећи да је уставна организација Косова неприкосновена”, рекао је Абдиџику а преносе приштински медији.

Четврти принцип, како је додао,  је да у “ДСК-у захтева да коначни споразум резултира међусобним признањем Београда и Приштине и да Косово призна пет земаља ЕУ које га не признају”.

“Споразум би такође требало да доведе до приступања Косова Уједињеним нацијама”, навео је Абдиџику и додао обавезу присуства САД током дијалога.

Курти се састао и са председником Алијансе за будућност Косова Рамушем Харадинајем, а очекује се током недеље и састанак са Енвером Хоџајем, председником најбројније опозиционе Демократске партије.

Извор: РТС

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …