Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Разговарамо о посети Бајдена Београду

Ђурић: Разговарамо о посети Бајдена Београду

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да администрација америчког председника Џозефа Бајдена прихвата све обавезе из Вашингтонског споразума који је потписан током мандата његовог претходника Доналда Трампа.

Ђурић је у интервјуу за данашњу београдску Политику рекао да је протеклих недеља разговарао с представницима Стејт департмента, Савета за националну безбедност и људима из нове администрације и да је чуо охрабрујуће поруке када је реч о односу према Вашингтонском споразуму, које, према његовом мишљењу, значе да све што је потписано буде спроведено.

Он је указао да је за Србију то важно због реализације инфраструктурних пројеката, економског развоја и због заштите културне баштине на КиМ и спровођења пресуда када је реч о имовини манастира Високи Дечани.

На питање да ли се разговара о посети Бајдена Србији, Ђурић је одговорио да свакога дана у разговорима са саговорницима из САД истиче да је последњи амерички председник који је посетио Србију био Џими Картер 1980. године.

“Нама Србима би велика част била да један председник Америке, док је на функцији, посети наш главни град, уз уверавања да би у Београду био дочекан веома срдачно и боље него у неким градовима централне и источне Европе”, рекао је Ђурић.

Он је указао да би то био значајан подстицај за развој билатералних односа САД и Србије и додао да ће о томе наставити да разговара са америчким партнерима.

Говорећи о томе шта се може очекивати од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Ђурић је рекао да је Курти показао склоност ка инаћењу и не претерано конструктиувном приступу, чак и у односу на сугестије високих представника америчке администрације.

“Из разговора које смо имали претходних недеља проистиче да ће САД подржати напоре ЕУ као главне и одговорне и на основу мандата СБ УН из 2011. године за вођење дијалога”, рекао је Ђурић.

Он је указао да десетине напада на имовину СПЦ на Космету и порука о укидању статуса угрожености српских светиња од почетка године представљају потврду незрелости и неспремнсоти Приштине да носи одговорност за безбедност и заштиту светиња.

“То показује и приштинску острашћену политичку намеру да се положај наших светиња искористи за реализацију њихових сепаратистичких циљева”, указао је Ђурић.

Говорећи о 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, Ђурић је рекао да Амбасада Србије у Вашингтону чини све да оствари контакт са што већим бројем људи и да је за неколико месеци постала једна од најактивнијих амбасада из региона, као и да је то препознато од утицајних саговорника на високом новоу у САД.

Истакао је да ће се радити на изградњи дигиталне платформе која ће имати за циљ да омогући повезивање српске дијаспоре у САД различитих генерација и структуре.

Ђурић је навео и да економски развој Србије није остао непримећен у српској дијаспори, о чему, према његовим речима, сведочи и повећан број захтева за српско држављанство и добијање пасоша.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …