Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Сведочимо новом таласу опасних инцидената

Канцеларија за КиМ: Сведочимо новом таласу опасних инцидената

У јеку напада на православне светиње и српски народ на Косову и Метохији, када  свако разуман очекује да ће надлежне институције реаговати и зауставити ове вандалске чинове, ми сведочимо новом таласу опасних инцидената, стоји у саопштењу Канцеларије за КиМ доставњеном медијима.

Из Канцеларије за Ким наводе да се “најновији напад десио се у близини манастира Драганац, у општини Ново Брдо, где су непознати починиоци поломили таблу са путоказом за ову светињу”.

Табла са натписом манастира Драганац се већ више пута до сада нашла на мети вандала, а за тај дивљачки чин нико није одговарао.

“У тренутку када представници привремених институција у Приштини наводно спроводе акције у циљу очувања српске културе баштине и пишу писма међународним институцијама да скину са листе угрожених споменика културе манастире Српске православне цркве на територији Косова и Метохије, ми бројимо нове нападе.

Подсећамо да је само од почетка ове године укупно тринаест цркава и манастира било на мети напада албанских екстремиста.

Паралелно са овим случајем, у Ђаковици су осванули плакати са фотографијама Срба којима се црта мета на чело и који се без иједног доказа оптужују за наводне ратне злочине и тиме застрашују потенцијални повратници и интерно реасељени да се врате на своја вековна огњишта.

Лицемерно је што албанске власти на Косову и Метохији покушавају да представе своју политику као политику мира, солидарности, верске и националне толеранције у очима светске јавности, а реалан живот на терену их свакодневно демантује.

Чињенице говоре да су српски народ и православни храмови на Космету изложени константном насиљу, неправди и притисцима”, каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Саопштење

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …