Главна / Друштво / Данас је Светски дан борбе против дуванског дима

Данас је Светски дан борбе против дуванског дима

Иако сви добро знају да су цигарете и дувански дим основни фактор ризика за многе малигне и кардиоваскуларне болести, већина се не одриче те изузетно штетне и лоше навике.

У нашој земљи годишње се региструје 5 .500 новооболелих од рака плућа, а 5.000 особа годишње умре од те врсте карцинома. У Дому здравља у Грачаници кажу да је више него симболичан број оних који им се обраћа за савет и помоћ како да се реше и ослободе порока пушења.

“У нашој служби се не јављају особе које траже помоћ за одвикавање од пушења. Чак и касније, када се јаве последице као што су карцином плућа или друге опструктивне болести, чак 90 одсто људи само привремено престаје са пушењем , да би након побољшања општег здравствено стања поново наставили да конзумирају цигарете”, казала је докторка Дома здравља у Грачаници Ивана Вуксановић.

Оно што посебно забрињава је, да се и поред бројних кампања и упозорења о штетности цигарета и дуванског дима, број пушача не смањује.

“Пацијенти који свакодневно долазе код мене који болују од хроничних болести и пре свега болести плућа и срца и крвних судова већина су пушачи. Свима њима је предочено колико је пушење штетно, али  штетне навике људи не схватају озбиљно. Више од 90 одсто случајева који болују од карцинома плућа су пушачи, такође 80 одсто случајева  оних који имају карцином грла су пушачи. Када све те податке и упозорења на самим паклицама цигарета наше становништо би више пажње требало посветити управо тим информацијама и да се консултују са здравственим особљем како би, ако је то могуће, оставиле цигарете”, казао је Синиша Рашић, кардиолог.

Према статисичким подацима трећина становништва наше земље су пушачи, а додатно забрињава то што је старосна граница када се запали прва цигаретасве нижа.

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …